Hiteles konzervativizmus a jelen kor nehézségei ellenére

Miként tud reagálni a nemzeti, konzervatív oldal a jelen kor kihívásaira, és milyen eszközöket tud felhasználni a konzervatív gondolatok népszerűsítéséhez – ez a téma határozta meg a Batthyány Lajos Alapítvány harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvény sokak által várt panelbeszélgetését, melynek vendégei John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke, Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative magazin főszerkesztője, valamint Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke voltak.

Balról: Kiss István, John O’Sullivan, Alvino-Mario Fantini, Szánthó Miklós

A Kiss István, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi tagja, és a Danube Institute ügyvezető igazgatója által vezetett beszélgetés során Szánthó Miklós elmondta, hogy a baloldal százéves előnnyel indult a saját hálózata kiépítésében, nemzetközi szinten is, és az, ami most többek között Magyarországon is történik, egyfajta kiegyensúlyozásnak tekinthető. Kiemelte: Magyarországon helyzeti előnyből indult a baloldal, hiszen a kommunista korszakban meglévő politikai hatalmat át tudták menteni gazdasági és kulturális hatalomba. A nemzeti oldalnak, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint, bátornak kell lennie, ellensúlyozni kell ezt a történelmileg kialakult befolyást, és minden erőt saját hálózatának a felépítésére kell fordítania. Ezen a téren például fontos eredménynek mondható, hogy jövőre Magyarországra érkezik az Amerikai Konzervatív Szövetség (ACU) által évente megszervezett Conservative Political Action Conference (CPAC), amely ezen oldal egyik legfontosabb politikai eseménye – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Szánthó Miklós

John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke hozzátette, hogy ő a véleményszabadságban és a jó vitakultúrában hisz, de az elmúlt időszakban mindkettő veszélybe került. Véleménye szerint újabban az egyik legnagyobb probléma a nemzeti oldal számára, hogy az oktatási intézmények is teljes mértékben a progresszív liberalizmus kezében vannak, ehhez például elég megnézni az amerikai egyetemeket, ahol az oktatói kar túlnyomó többsége a progresszív liberalizmust vallja, a másik oldal pedig vagy egyáltalán nem, vagy csak minimálisan van képviselve. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalokat is megismertessük a nemzeti, konzervatív gondolatokkal, hiszen hosszú távon ez nélkülözhetetlen a nemzeti oldal fejlődéséhez. Felidézte, hogy annak idején a Magyarországra költözése előtt eredetileg a Hungarian Review magazinba kezdett írni, amely egy nagyon színvonalas termékké nőtte ki magát. 2021 tavaszán pedig elindulhatott a Hungarian Conservative című magazin, amely tovább színesíti a minőségi konzervatív termékek palettáját.

Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative magazin főszerkesztője a beszélgetésen elmondta, hogy szerinte Magyarországon jobban érvényesül a szólásszabadság, mint egyes nyugat-európai államokban, vagy akár az Egyesült Államokban, mert mind a baloldali-, mind a jobboldali gondolatok szabadon tudnak terjedni. Fantini szerint Magyarország egyfajta konzervatív biztonsági zónává (safe space) vált, és ő kifejezetten jól érzi itt magát emiatt. Mindemellett nagyon sok a tehetséges fiatal, akikben nagy potenciált lát a jövőre nézve. Mindhárom résztvevő egyetértett abban, hogy bár beszélhetünk nemzeti, konzervatív reneszánszról Magyarországon, azonban nem lehet hátradőlni, a helyzet még továbbra is kiegyensúlyozatlan, a közbeszédet és számos kulcsfontosságú intézményt a baloldal uralja, ezért sokat kell még tenni a nemzeti oldal fejlődéséért.

Rendezvény Riport 2021.09.12