30 év távlatából – hajdani és mai kuratóriumi vezetők a Batthyány Lajos Alapítvány első évtizedeiről

A nemzeti oldal egységén való munkálkodás, az első, rendszerváltozás utáni kormánykoalíció létrehozásában szerzett elévülhetetlen érdemek, jelentős kiadói és tudományos tevékenységek és értékes társadalmi-közéleti küldetést végző szervezetek támogatása – csupán néhány a Batthyány Lajos Alapítvány által az első harminc évben elért legfőbb eredmények közül.

Balról: Dezső Tamás, Pócza István, Martonyi János, Kodolányi Gyula

Az alapítvány harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseményen a szervezet elmúlt három évtizedét, jelenét és jövőjét körül járó kerekasztal-beszélgetésre került sor Martonyi János, korábbi külügyminiszter, az alapítvány egykori kuratóriumi elnökének, Kodolányi Gyula, Kossuth-díjas költő, az alapítvány története egyik meghatározó alakjának és Dezső Tamás, az alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnökének részvételével. A beszélgetést Pócza István, az alapítvány szakmai programvezetője moderálta.

Az alapítvány létrehozása során a névválasztás nem volt véletlen, hanem egy nagyon tudatos, szinte sorsszerű döntés volt – mondta el Martonyi János, aki szerint nagyon sok hasonlóságot fedezhetünk fel gróf Batthyány Lajos és Antall József élete és tevékenysége között. Antall egyrészt tiszteletből, másrészt tudatosan, a múlt és a jelen értékeit kiemelő és kijelölő módon választotta ezt a nevet az alapítványnak, részletezte a kuratórium korábbi elnöke. Úgy véli, mindkét miniszterelnök járhatott volna egy könnyebb, hosszabb élettel kecsegtető utat, de egyikük sem a meghátrálást, a megalkuvást választotta, mindketten a saját útjukat járták. Martonyi János szerint komoly eredmény, hogy olyan évek után, amikor az alapítvány puszta létezése is veszélyben volt, egy jól működő, sikeres szervezetet láthatunk, amelynek jelenlegi tevékenységéről igen elismerően szólt.

A Batthyány Lajos Alapítvány meghatározó közéleti szerepe nem a közelmúltban kezdődött, hiszen már 1994-1998 között egy nagy ernyőszervezetté vált, s kiemelkedő, mondhatni történelmi szerepet játszott a szétesett magyar nemzeti oldal egyesítésében – mondta el Kodolányi Gyula, aki szinte a megalakulás pillanatától kezdve aktívan figyelemmel kísérte a szervezet történetét, és részt vett annak alakításában. Véleménye szerint az alapítvány körül kialakult intellektuális és szellemi közegnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy 1998-ban sikerült egy működőképes kormánykoalíciót létrehozni, s hogy a nemzeti oldal 90-es években elindult szövetségét a nehéz évek sem törhették meg.

Az alapítvány a magyar konzervatív, nemzeti gondolat ápolásának egyik letéteményese – mondta el Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a tevékenység nem a múlt része, hanem a jelen, sőt a jövő is: az alapítvány aktív publikációs és tudományos tevékenységeket végez, illetve támogat. Példaként hozta a Magyar Krónikát, vagy az angol nyelven megjelenő Hungarian Conservative-ot, a The European Conservative-ot és a Hungarian Review-t. Az alapítvány mindemellett számos olyan társadalmi szervezetet támogat, amelynek tevékenysége harmonizál az alapító okiratban is lefektetett értékekkel – tette hozzá a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Rendezvény Riport 2021.09.15