BLA|katedra – Aranyvadászok

Bemutatkozott az Aurum Alapítvány a Batthyány Lajos Alapítvány BLA|katedra néven futó akadémiai programsorozata keretében. A rendezvény első részében Deli Gergely egyetemi docens, az Aurum Alapítvány egyik alapító tagja beszélt törekvéseikről, illetve bemutatta a frissen megjelent Tudásnak tett panasz című kötetüket.  Ezt követően Mercz Mónika, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója számolt be az Aurum Alapítvány mentorprogramjáról, és személyes tapasztalatairól. Zárásként Schultz Balázs, az Aurum Alapítvány jogi szakvizsgára felkészítő applikációjának egyik fejlesztője ismertette az appot.

Deli Gergely bemutatkozásában elmondta, hogy az Aurum Alapítvány célja az értékteremtés, a tehetséges fiatalok felkutatása. Az alapítvány tevékenységét metaforikusan aranyvadászatnak nevezte (erre utal a névválasztás is – aurum (lat.) magyarul arany), vagyis a tehetséges jogászhallgatókat felkutatásának.

Az alapítvány könyvkiadással is foglalkozik: társszerzőként Horváth Dórával közösen írt Tudásnak tett panasz című – a viselkedési közgazdaságtan elméletére fókuszáló – frissen megjelent könyvét is bemutatta Deli Gergely.

Deli a speciális szakterülettel egyetemistaként a New York University-n találkozott, azóta is a viselkedési közgazdaságtan népszerűsítésén és megismertetésén dolgozik. Ennek egyik építőköve az említett kötet. A viselkedési közgazdaságtan az empirikus pszichológia eredményeit ülteti át a jog területére főleg mikroökonómiai modelleken keresztül. Közérthetően elemzi azt, hogy az egyes életszituációkban megszerzett tapasztalatot, tudást hogyan lehet hasznosítani későbbi döntéshozatalainkban.

Példaként említtette: ezt a modellt Donald Trump választási kampányában is alkalmazták, amikor személyre szabott üzenetekkel bombázták a választókat, hogy hatékonyabban vonják be őket a választások menetébe. Nemcsak jogászok számára lehet érdekes és hasznos a könyv forgatása, hanem a szélesebb rétegeknek is.

Mercz Mónika személyes tapasztalatait osztotta meg az Aurum Alapítvány mentorprogramjáról. A Miskolci Egyetem Facebook-oldalán figyelt fel az alapítvány hirdetésére, ez ösztönözte arra, hogy részt vegyen egy szakmai programban. A program egy éve után továbbra is fennmaradt a jó kapcsolat mentorával, aki azóta szakmailag is támogatja. A vidéken tanuló joghallgatóknak ajánlotta a programot, kiemelve, hogy értékes kapcsolatrendszerre tudnak szert tenni, amely további karrierjük során kincset ér.

Schultz Balázs, az Aurum applikációjának egyik fő fejlesztője, előadásában vázolta a program működését. Az app játékos kvízekkel, interaktív feladatokkal és jegyzetekkel segíti az alkotmányjogi záró- és szakvizsgára készülő hallgatókat.

Schultz szerint minden az irányba mutat, hogy a jövőben a digitális készségeket még erőteljesebben kell fejleszteni.

Okostelefonokon és a számítógépeken keresztül kell szólni a diákokhoz, elképzelése szerint már a közoktatásban a kezdetektől az Auruméhoz hasonló logikán alapuló applikáció bevezetésére lenne szükség. Az alkalmazás a tanulók gyengeségeire és erősségeire is rámutatna, valamint tanácsokkal és személyre szabott feladatokkal látná el a diákokat. Úgy véli, hogyha a magyar munkaerőpiac továbbra is magas színvonalon szeretne teljesíteni, nem haladni kell a korral, hanem meghaladni azt. Az alkalmazást mérföldkőnek nevezte ebben a folyamatban.

Deli Gergely a rendezvény zárásaként bemutatta az applikációt, mely reményei szerint ingyenesen, vagy nagyon alacsony áron lesz elérhető.

BLA|katedra 2021.11.19