BLA|kult – Lásd, mit mível a szerelem

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Yunus Emre Intézet a BLA|kult kulturális programsorozat keretében koncertet szervezett Kobzos Kiss Tamás, a 2015-ben elhunyt Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, zenetanár emlékére.

A rendezvény kapcsolódott az idei UNESCO Yunus Emre-emlékévhez is, melyet a török misztikus költő halálának 700. évfordulója kapcsán hirdettek meg. Yunus Emre énekeit Magyarországon elsőként Kobzos Kiss Tamás és török barátja, Erdal Şalikoğlu énekelték 1991-ben, éppen harminc esztendeje, s közös munkásságuk során sokszor műsorra tűzték azokat. 2008-ban közös CD-t készítettek török és magyar nyelven.

A koncerten nemcsak Yunus Emre művei, hanem a középkori trubadúrok és vágánsok énekei (Bernart de Ventadorn, Albertet de Sisteron, Marcabru de Gascogne) és a végvári vitéz költő, Balassi Bálint művei is felhangzottak török és magyar nyelven. Szerelemről, misztikus elmélyedésről, a világ visszásságairól és örömeiről szóltak ezek a versek a Földközi-tenger két partján, ma is egyetemes üzenettel. Vendégünk volt Miquèu Montanaro (Provence), Kobzos Kiss Tamás másik legendás zenésztársa, aki az okszitán népzene és régi dallamok apostola, zeneszerző, és Csörsz Rumen István, régizenész, irodalomtudós, az MTA tudományos főmunkatársa.

BLA|kult 2021.11.27