BLA|arena – Gyermekvédelmi konferencia: nemzetközi panelisták a nyugati trendekről

A „Következő ezer év a gyermekekért” konferencia keretei között a hazai közélet meghatározó politikusai és magyar szakértőin kívül nemzetközi előadók is gazdagították a programot. A külföldi előadók közül az első Rev. Paul D. Sullins PhD szociológia professzor volt, aki a washingtoni The Catholic University of America egyetemén oktat. Az esemény résztvevője volt Roger Kiska, nemzetközi jogász, a Christian Concern nonprofit érdekképviseleti csoport tagja.  Az alkalmat  Puskás Balázs –  a Szent István Intézet vezető kutatója – zárta előadásával.

Paul Sullins az amerikai hálaadás napi ünnep miatt személyesen nem tudott részt venni a konferencián, így online kapcsolódott be. Szakterülete a vallásszociológia, a genderelmélet és szexuális orientációk, abortusz és a házasságban élő családok témája.

Több tanulmányában is vizsgálta, hogy különböző családmodellek milyen hatást gyakorolnak a gyermekek pszichológiai és lelki egészségére. Melyik a legideálisabb családmodell, melyik a legkevésbé az? A skála pozitív végpontját heteroszexuális házasság jelzi, és ahogy haladunk a másik végpont felé, ezt követik az elvált szülők, a nevelőszülős családok, az egyedülálló édesanyák/édesapák, végül az azonos nemű párok. Az Amerikai Egyesült Államokban készült elemzés szerint – a Harvard Egyetem kutatása alapján – az eltérő nemű házasságban élő gyermekek szenvedik el a legkevesebb pszichológiai problémát, amíg azonos nemű szülők esetében több érzelmi terhelés éri őket.

Paul Sullins több kutatásra támaszkodva megállapította, hogy a kétszülős családoknál a legkevesebb a tanulási nehézséggel, vagy valamilyen magatartászavarral küzdő gyermek. Tudományos és empirikus bizonyítékok megerősítik, a legideálisabb, ha házasságban élő eltérő nemű szülőkkel nőnek fel a gyermekek.

A második előadó, Roger Kiska, az Egyesült Királyságban foglalkozik ügyvédként jogvédelemmel, és segítő kezet nyújt a szülőknek, hogy megvédjék alapvető nevelési jogaikat a brit oktatási rendszer túlkapásaival szemben. Az előadásában hangot adott annak, hogy az Egyesült Királyságban az LMBTQ-nevelés és szexuális érzékenyítést alapvetően tartalmazza a nemzeti oktatási tanterv. Azt tapasztalta, hogy az angol-szász régióban nincsen minőségi kontroll a megalkotott jogi irányelvek felett, így a szülőknek valójában nincsen beleszólása, milyen oktatásban részesülnek a gyermekeik. Számos esettel találkozott, miszerint a szülők tudta és engedélye nélkül részesítették szexuális oktatásban gyermekeiket.

Roger Kiska megemlítette, hogy az Egyesült Királyságban gyakran előfordul, hogy az iskolák kirekesztik és megbélyegzik a szülőket és gyermekeiket, ha nem fogadják el az általuk megszabott értékrendet. Úgy gondolja, hogy egy társadalmon belül el kell fogadni és tolerálni a más szexuális orientációval rendelkező állampolgárokat, viszont nem megerősíteni és ünnepelni őket, akár az oktatási rendszeren keresztül.

Káros erőszakosan beavatkozni a serdülőkori folyamatokba, mivel ebben az időszakban keresi, fedezi fel, éli meg a gyermek saját nemi identitását, ha ezt mesterségesen befolyásolják, hosszú távon komoly problémákat okoz.

Puskás Balázs a Jelenések könyvéből idézte fel a nagy vörös sárkány alakját (maga a sátán), aki elragadja a gyermekeket. Nem túlzás, mivel szerinte most éppen ez zajlik a világban.  Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet nyilatkozatai szerint a gyermekek szexuális nevelését 5 éves kor körül kell elkezdeni. Nemzetközi statisztikákra és trendekre támaszkodva hozzátette, aki korai szexuális nevelésben részesült, azoknál megnőtt a szexuális erőszakra való hajlam, a korai szexuális együttlét, valamint az abortusz előfordulása. Problémának látja, hogy a nyugati társadalmak manapság már az emberi jogok fő komponensének a szexuális nevelést tartják, előrébb sorolják, mint a nemek közti egyenlőséget.

Úgy véli, a korai kötelező szexuális oktatást semmilyen körülmények között nem szabad bevezetni, a politikai vezetőknek felelős döntéshozatalra van szükségük.

BLA|arena 2021.11.29