Tehetséggondozással a politikatudomány jövőjéért

A Bihari Mihály Alapítvány kuratóriumának tagjaival beszélgetett Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője a két szervezet közös szakmai konferenciáján. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett Pesti Sándor egyetemi tanár, a Bihari Mihály Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szabó Máté egyetemi tanár, valamint Stump István egyetemi tanár, kormánybiztos.

Pesti Sándor kuratóriumi elnök elmondta, hogy az alapítványt azért hozták létre, hogy több pénzügyi forrást biztosítsanak a kiemelkedően teljesítő politológus hallgatók számára, és további fejlődésre ösztönözzék őket. Az alapítványnak két alapvető célja van, egyrészt a szociálisan hátrányos helyzetű hallgatóknak évente odaítélendő ösztöndíj, illetve a TDK első három helyezettjét is jutalmazzák financiálisan. A hallgatók anyagi támogatása segíti őket abban, hogy teljes erővel tanulmányaikra tudjanak koncentrálni. Az alapítvány nevében is tiszteleg Dr. Bihari Mihály jogász, politológus, egyetemi tanár, a politikatudományok akadémiai doktora, egykori alkotmánybíró előtt, akit alapító tagnak kértek fel. Szabó Máté és Stump István is elmondta, hogy Bihari Mihály örömét fejezte ki, hogy segíthetik az alapítvány létrehozásával a fiatal tehetséges hallgatókat.

A politikatudomány 21. századi szerepéről és jövőjéről úgy vélekedtek, hogy Magyarországon a politikatudósok, illetve politológusokból megfelelő utánpótlás érkezik, mivel minden évben számos diák jelentkezik Eötvös Loránd Tudományegyetem politikatudomány alapszakára. Az ELTE hallgatóinak elsöprő többsége a gyakorlati politikatudományi szférában helyezkedik el, kisebb számban a tudományos életben.

A kuratórium elnöke összefoglalva három szóban jellemezte az alapítványt: tudományos minőség, társadalmi igazságosság, nemzeti elkötelezettség.

BLA|katedra 2022.03.14