Mikszáth Kálmán-díj 2022 – Életművek díjazása

Idén a 16. alkalommal adták át a 2006-ban alapított Mikszáth Kálmán-díjat, melyet a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységért, illetve a rádiós műsorvezetői munka elismeréseként adományoznak a média képviselőinek.


Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője köszöntőjében leszögezte, hogy olyan történelmi időket élünk, amikor a média radikális hatással van mindennapi életünkre. A posztigazságok kora ez, valójában mindenki maga dönti el, mit tart igaznak. A díjazottak az igazságság keresésében jeleskednek, nagy öröm, hogy a két alapítvány megszervezhette az eseményt. Simon János, a Mikszáth Kálmán Kulturális- és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy a díj a médiamunkások szakmai teljesítményét tette mérlegre, köszöni minden kiválasztottnak, hogy vállalták ezt a hivatást, és rááldozták az életüket.

Siklósi Beatrix, az MTVA főszerkesztője volt az első díjazott, akiről Járai Judit – korábbi Mikszáth Kálmán-díjas újságíró – laudációjában elmondta, hogy Siklósi Beatrix már 40 éve számos médiaműfajban mutatta meg rátermettségét, és mindig ugyanazokat az értékeket képviselte.

Pilhál György, a Magyar Nemzet újságírója is a kitüntetetettek között volt, őt Fricz Tamás méltatta. Elmondta, hogy Pilhál György rendszeres olvasójaként soha nem hagyja ki cikkeit, rövid, szellemes írásait. Pilhál György mély háttértudással rendelkezik, különösen érzékeny a határon túli magyarság sorsa iránt, szenvedéllyel végzi a munkáját, és ebben a globalista eszmékkel tarkított nyugati világban harciasan védi a konzervatív értékeket.

Stefka István, a Pesti Tv programigazgató-helyettese is kiérdemelte a Mikszáth Kálmán-díjat. Dr. Náray-Szabó Gábor laudációjában elmondta, hogy általános iskolában padtársak voltak, és a doktor úr próbálta egyengetni döcögős matematikai tudását.  Stefka István két évtizedig dolgozott a Kádár János-féle Magyar Rádióban, ez idő alatt felismerte, hogy nem lehet a balliberális médiatúlsúlyt szervezettség nélkül kiegyensúlyozni. Sikeres életpályát tudhat magáénak, a nézőközönség soraiban megjelent sajtómunkatársak nagy részével is dolgozott.

Ujhelyi Zoltánt, a Kossuth Rádió vezetőszerkesztőjét Nagy Katalin kollégája laudálta. Elismeréssel adózott Ujhelyi Zoltánnak, aki 26 éve dolgozik a Magyar Rádiónál, és az elképzelhető összes rádiósműfajban megmutatta a tudását. A munkamoráljában benne van, hogy mindent az alapoktól kezd el, és német precizitással végez el. Mindig folyamatban gondolkodott a munkája során, kollegialitását mindig megőrizte.

A díjátadót több zenei előadás színesítette. Rákosi Rita egyetemi hallgató gyönyörű zongorajátéka és Szóka Júlia operetténekes kápráztatta el az egybegyűlteket.

Esemény 2022.03.16