Jog és digitalizáció

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Jösz Intézet közös egész napos konferenciát szervezett A digitalizáció a jogban – Jog a digitalizációban címmel. Számos ismert jogász és gazdasági szakember tette közértehetőbbé jelenlegi és a jövőben zajló digitalizációs folyamatokat.

A Mesterséges intelligencia és jog címet viselő első első konferenciabeszélgetés résztvevői Dr. Menyhárd Attila, Deák Ferenc-díjas jogász, tanszékvezető egyetemi tanár az ELTE ÁJK-n, Dr. Rab Árpád Szörény, társadalomtudós, digitális kultúra szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, az NKE ITKE vezető kutatója voltak. A beszélgetést Dr. Kolláth Mihály Gábor moderálta. A résztvevők fontosnak tartották leszögezni, hogy a mai életünk szerves része a digitalizáció, és kockázatos, hogy az emberek döntő többsége nincs tisztában annak kiterjedtségével és használatával. Minél inkább digitalizálttá válik a világ, annál inkább szorul vissza a jog szerepe, a bírósági eljárásokat is a mesterséges intelligencia segítségével folytathatják majd le. Kérdés az, hogy tökéletessé akarjuk-e formálni a jogot, vagy folyamatosan korrigáljuk. A jövő kihívása az adattbiztonsági kompromisszum a társadalom részéről.

A konferencia második előadásblokkjának – A fintech évszázada – a jövő pénzügyei, a jelen kihívásai – beszélgetőpartnerei Fáykiss Péter, igazgató, Magyar Nemzeti Bank Digitális Igazgatóság, Fischer András, OTP Bank Innovációs vezetője, Dr. Réti Bálint alelnök, a Magyar Fintech Szövetség, Üzletfejlesztési és Jogi Igazgató, Péntech voltak. A beszélgetést Török Balázs moderálta. A beszélgetők szerint a jó megközelítés az, ha a szabályozószerv rugalmas keretet alakít ki a gazdaságpiaci szereplők számára, és a versengő felek interaktív kommunikációt folytatnak a szabályozóval. A digitalizációs folyamatokra megfelelő módon kell reagálni, az állami pénzügyi szervezetrendszer további reformok kidolgozását tervezi.

Harmadik kerekasztal beszélgetésben a Digitalizáció a munka világában témát járta körbe Dr. Kun Attila, tanszékvezető egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK) és Dr. Rácz-Antal Ildikó adjunktus (Károli Gáspár Református Egyetem, Employment Law Expert, Orbán & Perlaki Ügyvédi Társulás). A diskurzus moderátora Dr. Bodor Máté volt. A jövőt a rugalmas munkavégzési formák és a rugalmas foglalkoztatás ösztönzése jelenti. A nem készségalapú és az alacsony hozzáadott-értékű munkakörök esetében a robotizáció nagyobb hatással lesz a humán erőforrásra. A jelenlegi munkajogi szabályozás elégtelen ahhoz, hogy a digitalizáció hatásait lefedjék, és megfelelő válaszokat adjanak.

A záró beszélgetést Startupok és jog címen tartották meg. Résztvevői voltak  Dr. Tallár Ákos, a Legisly alapítója, ügyvéd, Gíró-Szász és Társai Ügyvédi Iroda; Dr. Kovács Márton ügyvéd, Moore Legal Hungary. Magyarországon és Európában is óriási mértékben növekedett meg a startupok száma. A startup-jognak már kialakult rendszere és szervezettsége van, amellyel manapság a jogászoknak általánosságban tisztában kell lenniük. A jövőben még nagyobb hangsúly lesz a startupokon, mivel egyre több ilyen vállalkozást indítanak, tehát a jogrendszernek ezt megfelelő színvonalon kell követnie.

BLA|katedra 2022.03.23