Rapszódia – Hommage à Bartók Béla

Szilasi Alex, világhírű Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, számos magyar és nemzetközi zenei díj kitüntetettje különleges koncertet adott a Lónyay-Hatvany villában. A Rapszódia – Hommage à Bartók Béla című előadásra a BLA|kult programsorozat keretében került sor. Szilasi Alex benyomásait, gondolatait osztotta meg Bartók Béla műveiről, majd meg is szólaltatta az alkotásokat.

 

Szilasi Alex a közönséggel megosztotta személyes élményeit: ars poeticájának kialakításában Bartók Bélának inspiráló szerepe volt, azokat az evidenciákat, melyeket a magyar zene és identitás hordoz, észrevétlenül szívta magába. Ebben nagy szerepe volt szeretetett nagyapjának, Csenki Imre karmesternek, zeneszerzőnek, akinek gyönyörű Bösendorfer zongoráján játszott először életében. Olaszországban, Parmában született, 7-8 évesen költözött vissza édesanyával, akkor ismerkedett meg a zongorával. Számos népdalt tanított meg neki nagyapja, aki gondos odafigyelésével segítette a tökéletes kiejtésben is, amellyel meggyűlt a baja az iskolában. A magyar nyelv nehézségeinek legyőzésében akkori padtársa – most is a legjobb barátja – szintén sokat segített.

Nagyapja Bartók Béla tanítványa volt, így még személyesebb volt számára a Bartók-féle zeneiskola tudásátadása. Még mielőtt belekezdhetett volna a bartóki modell elsajátításába, több száz évet felölelően tanulmányozta a magyar zenetörténetet, még a hajdútáncokat is megtanulta. Csenki Imre szárnyai alatt pallérozódott a virtuóz zongoraművész, és vált nemzetközileg is elismert művésszé. Szilasi Alex virtuóz zongorajátékkal nyűgözte le a hallgatóságot, élvezetes magyarázatokkal hozta közelebb a bemutatott darabokat.

BLA|kult 2022.03.29