Hazatért örökség

2021 őszén adták át a Batthyány Lajos Alapítvány új székhelyét, az újjáépült Lónyay-Hatvany villát, amely az elmúlt fél év során a budavári kulturális élet meghatározó, pezsgő közösségi terévé vált. Az alapítvány fő feladatának tekinti, hogy az épületben méltó emléket állítson az egykori tulajdonosoknak: gróf Lónyay Menyhértnek és báró Hatvany Ferencnek, akik a magyar közélet és kultúra meghatározó formálói voltak. E szempontból kiemelkedő, hogy közel nyolc évtized után haza térhettek báró Hatvany Ferenc festőművész, műgyűjtő alkotásai.

A három hónapos időszaki tárlatot egy szakértői kerekasztal-beszélgetéssel nyitották meg, melynek résztvevői Molnos Péter művészettörténész, a két világháború közötti legnagyobb magyar műgyűjtőket és gyűjteményeiket bemutató „Elveszett örökség” című kötet szerzője, valamint Szücs György, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese voltak. A beszélgetést Sepsey Zsófia művészettörténész moderálta.

A felvezetés során emlékeztettek, hogy báró Hatvany Ferenc 1915-ben vásárolta meg a villát, de csak az 1920-as évektől lakott benne az elhúzódó átalakítások miatt. Közel 800 műtárgyból álló – javarészt festményeket, szobrokat és bútorokat tartalmazó – műkincsgyűjteményét költöztette az épületbe, amit a II. világháború alatt porig romboltak. Az újjáépült villára a Magyar Nemzeti Galéria művészeti kapuként tekint az időszakos kiállítások megrendezésével. Az MNG és a BLA már több eseményben is együttműködött, például Szinyei Merse Pál életművével és alkotásaival kapcsolatos rendezvények, előadások, amelyekről ide kattintva találhatóak az összefoglalók.

Hatvany Ferenc és felesége, Lukács Luca a társasági élet központi, meghatározó alakjaiként számos kulturális eseményt rendeztek villájukban. Hatvany Ferenc életét a festészetnek és a műgyűjtésnek szentelte. Franciás kultúrájú ízlése, különösen kora stílusirányzata, az impresszionizmus hagyott nyomot festményein. Alkotásainak egy-egy mozzanatában Delacroix hatása is fellelhető. A most megnyílt kiállítás gerincét az aktok képezik, Hatvany Ferenc gyűjteményében is számos ilyen témájú festmény volt.

Hatvany Ferenc szinte minden évben újrarendezte enteriőrjét. A fő hangsúly az aukción vásárolt impresszionista alkotásokon volt. Jean Auguste Dominique Ingres francia klasszicista festő, a nagy kedvenc, több művét, bármennyire akarta, nem tudta megszerezni. Gyűjteményének egyik unikális darabja Paul Gaugin önarcképe. Magyar művek is tulajdonában voltak: Csontváry Kosztka Tivadartól és Rippl-Rónai Józseftől számos festményt lehetett megcsodálni a villában. A II. világháborúban a németek, azt követően a szovjetek rengeteg alkotást elhurcoltak, a pazar, Európa-szerte csodált gyűjtemény széthullott.

BLA|kult 2022.04.04