A gyermekvédelem a jövő záloga

Az áprilisi eleji magyar országgyűlési választással egyetemben országos népszavazást is tartottak a gyermekek szexuális nevelésével kapcsolatban. A népszavazást követően, a közelgő gyermeknap alkalmából a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakembereket, valamint a téma iránt érdeklődőket hívott meg, hogy feltérképezzék a gyermekvédelem aktuális kérdéseit. A gyermekvédelmi workshop keretében a felkért előadók témájuk rövid helyzetértékelése után megoldási irányokat vázoltak fel.

 

Az esemény házigazdája Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója volt, aki Pócza Istvánnal, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetővel köszöntötte az érdeklődőket. Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is felszólalt a rendezvényen: köszöntőjében hangsúlyozta a globalizáció és a homogenizáció elleni harc fontosságát, amelyet a nemzeteknek és családoknak kell megvívniuk a jövőben. A fiatalságban rejlik a jövő, de a tehetség mellé az oktatási intézményeknek bölcsességet is biztosítaniuk kell ebben a felgyorsult és gondokkal teli évszázadban.

Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke előadásában kiemelte, hogy az abortuszról való gondolkodás össztársadalmi kérdés. Magyarországon évente 90 ezer gyermek születik, ugyanakkor 26 ezer abortusz társul ehhez. Létfontosságú lenne a jövőre nézve, hogy a családok erősek és megtartóak legyenek, hogy ne a gazdasági kérdések számítsanak a gyermekvállalás tekintetében, így könnyeben igent mondva az életre.

Pásztor Gergely, a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, történelem szakos tanár a téma pedagógiai részét ragadta meg, amelyet személyes példákkal tarkított. Mondadójának legfőbb üzenete, hogy igenis létezik a világ számos iskolájában az LMBTQ-érzékenyítés, tanári munkájában is tapasztalja.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus a téma pszichológiai-lelki vetületét mutatta be. Kiemelte, az online térben megjelenő tartalmak túlszexualizáltak, a különböző streaming szolgáltatók és közösségi platformok elképzelhetetlenül károsak a fiatal generációkra. A lényeg, hogy a gyermekek közvetlen szociális közegének, családnak kell védőpajzsként szilárd gondolkodási alapot felmutatni.

A workshop második blokkja a testi, lelki és spirituális egészségre fókuszált. Dr. El-Koulali Zakariás, az OGYÉI főigazgató-helyettese szerint nem szabad hagyni, hogy a gyermekek és a fiatalok a tudatmódosítószerek világába meneküljenek a mindennapi élet gondjai elől. Megdöbbentő adat, hogy a 13 év alatti magyar diákok 1,3%-a kipróbálta már a marihuánát, ez is mutatja mennyire fontos, hogy a témában megfelelő érzékenyítés történjen az oktatási intézményekben. A boldog élet megéléséhez a helyes táplálkozásra való szoktatás rendkívül fontos a fiatal generáció számára.

Puskás Balázs gyermekvédelmi szakember, a Szent István Intézet vezető kutatója előadásában úgy ítélte meg, hogy a gyerekek boldogságához a családból jövő feltétlen szeretet és támogatás az elsődleges.

Tóth Márton, a Magyar Cserkészszövetség kommunikációs vezetője felhívta a figyelmet arra, mennyire fontos lenne a fiatalok közösségi életében a spiritualitás iránti igény kialakítása. Dudás Viktor filmszakértő záró előadásban az online tér – fiatalokat célzó – minőségi kulturális tartalmainak fontosságáról szólt, csak így van esély felvenni a harcot a jelenlegi erőszakos ideológiai érzékenyítéssel szemben.

BLA|arena 2022.05.27