Évszázadokon át meghatározó volt a magyar kávéházi cigányzene

A Batthyány Lajos Alapítvány első őszi kulturális eseménye a magyar kávéházi cigányzene egyedülálló történetét mutatta be a 17. századi indulástól napjainkig. Az inspiráló történelmi érdekességek mellett Sárközi Lajos Jr. és zenekara népszerű darabokkal kápráztatta el a közönséget.

A magyar kávéházi cigányzene történeti fejlődését a Gypsinspire nevű formáció megálmodója, Kállai Bettina foglalta össze. Izgalmas bemutatójában kiemelte Czinka Pannát (1711-1772), aki férjével megalapított az első magyar cigányzenekart. Bihari Jánost (1764-1827), aki a magyar verbunkos zene úttörője volt, rokoni szálak is fűzik Kállai Bettinához. Kazinczyt idézve: „Ameddig csak magyar zene lesz, Bihari úgy fog élni a hálás emlékezetben, mint a magyar verbunkos tánczene vitathatatlanul legnagyobb költője”.

Bihari hatott számos zenei virtuózra, mint pl. Beethovenre,vagy Mozartra. A 19. század cigányzene meghatározó alakja Dankó István (1858-1903), muzsikus, nótaszerző. A 20. században Banyák Kálmánt (1927-1993) évszázados tehetségként tartották számon, mivel már gyerekkorában kibontakozott különleges képessége. 1955-ben kezdte meg nemzetközi karrierjét, és az Egyesült Államokban is megismerték a nevét. Csányi Mátyás (1929-1980) jazzhegedűs volt, aki híressé tette Magyarországon a jazz műfaját, és bekerült a világ zenei körforgásába. Végszókánt Kállai Bettina, saját élettörténetét idézve, elmondta, hogy számos nehézség érte származása miatt, viszont hite segített felülemelkedni a sérelmeken, és boldog, hogy a cigányzene a 21. században is töretlenül népszerű.

 

Az előadás során megemlített híres zenészeket az általuk szerzett muzsikájukkal elevenített fel Sárközi Lajos és zenekara (a zenekar tagjai: Csík Gyula, Csík Sándor, Radics Debora). Olyan világszerte ismert jazzdalokat is eljátszottak, mint a Somewhere over the rainbow és a The shadow of your smile.

Sárközi Lajos hétgenerációs zenészcsalád sarjaként született, és már 5 évesen elkezdett hegedülni. 13 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába. 15 évesen megnyerte a Radics Gábor Magyar Jazzhegedűversenyt, ezután megjelent szólólemeze I am Only Fifteen címmel.

BLA|kult 2022.09.16