„Művészet nélküli élet nem létezik”

Nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte kiállításokkal várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja programsorozat, melynek egyik kiemelt tárlata a Lónyay-Hatvany-villában kerül bemutatásra. A kultúra.hu kiállításmegnyitóról készített beszámolóját szemlézzük.

A Magyar Festészet Napja programsorozat nem kinyilatkoztat, nem ítélkezik, csak az igazat mondja. Senki és semmi felett nem szeretne uralkodni, csak azt akarja bizonyítani, hogy művészet nélküli élet nem létezik. A művek által egyéni világok idéződnek meg, egyik alkotás sem része egy átfogó koncepciónak. Mégis fellelhető köztük kohézió – kezdte megnyitóbeszédét Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festőművész a Lónyay–Hatvany-villa galériájában rendezett sajtótájékoztatón. „Megmagyarázhatatlan együttműködés a sosem működő múlttal és a megfoghatatlan jelennel is. Mert van egy nyelv, amit mindannyian megértenek. (…) Az itt kiállítók hisznek abban, hogy a festészet mindannyiunk ünnepe lehet. A festészet alkotó és befogadó élményét keresni sem kell, mert itt van velünk. A festészet, a művészet az egész felfoghatatlan világot a markunkba teszi.”

Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke elmondta: a kezdetben egynapos rendezvény az elmúlt húsz év során mintegy másfél hónapos rendezvénysorozattá nőtt ki magát. Ma már nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte kiállításokkal várják az érdeklődőket. Az elmúlt években több mint negyven település csatlakozott az eseményhez, mintegy kétszáz kiállítás valósult meg, és több százezer műtárgyat állítottak ki. A hangsúly azonban nem a számokon, hanem a kiállított műtárgyak értékén van, tette hozzá.

A programsorozat keretében a Lónyay-Hatvany-villában bemutatott, Arcanum névre keresztelt kiállítás azért fontos, mert a kortárs alkotókat közelebb viheti a közönséghez, fogalmazott Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója a megnyitón. A Magyar Festészet Napja Alapítvány kurátorainak tárlata 2023. január 6-ig látogatható.

Az idei rendezvénysorozatot a Magyar Festészet Napja közelmúltban elhunyt alapítója, Bráda Tibor emlékének ajánlják.

BLA|kult 2022.10.04