Kérdezz-felelek Jellinek Dániellel

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös programsorozatának legújabb vendége Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója volt. Magyarország vezető ingatlanfejlesztője a hazai ingatlanpiac helyzetéről és az előttünk álló gazdasági kihívásokról beszélt az érdeklődőknek. A beszélgetés moderátora Batthyány Boldizsár volt.

Jellinek Dániel kifejtette, hogy a mai világban már nincsenek nagy technológiai különbségek a nyugati és keleti földrészek között. Azonban nyugati társadalmakban a munkaórák száma jóval kevesebb, a leterheltség kisebb, az életszínvonal átlagosan magasabb. Szerinte fenntarthatatlan az, hogy egy átlag fizikai munkát végző európai is egy évben kétszer hosszabb időre megy el nyaralni, amellyel a termelékenységet visszaveti. Elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági válság teljesen más keletű, mint a 2008-2009-es krízis. A helyzet kevésbé lesz hatással az ingatlanpiacra, mivel most inkább a reálgazdaságban lesznek problémák, vagyis a magas energiaintenzitású cégek néznek nehéz időszak elé. Jelentős gazdasági visszaesésre lehet számítani Európában és Magyarországon is, ez hazánkban körülbelül 5%-os csökkenést jelenthet a GDP-ben – a befektető várakozásai szerint.

Befektetési szempontból az ingatlanvásárlás jó üzlet, viszont, ha valaki kevesebb pénzt szán a tranzakcióra, ha az utólagos költségek magasak számára, érdemes inkább olyan részvénytárságokba fektetni, amelyek ingatlanokkal foglalkoznak. Magyarországon nem volt ingatlanbuborék, mivel hazánkban nem voltak rendkívül magasan a lakásárak. Nem indulnak rosszabb eséllyel európai viszonylatban a magyar fiatalok lakásvásárlás tekintetében. Úgy gondolja, hogy a magyar kormány leginkább a kamattámogatással és garanciával tud segíteni a fiataloknak az ingatlanvásárlásban. A kereskedelmi ingatlanok esetében rávilágított arra, hogy a kihasználtságukban lesznek változások, amelyet a koronavírus járvány egyre jobban felgyorsított.