Rövid távon lehetetlen felváltani az orosz energiát

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös rendezvényén az európai szankciós politika megítélése, valamint annak gazdasági hatásai kerültek napirendre. Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágvezetője és Varga Ádám, a PestiSrácok újságírója beszélgetett a témáról Szűcs Gábor moderálásával.

Hortay Olivér már az elején kifejtette, hogy a jelenlegi európai helyzet nehézséget az adja, hogy az Európai Unió nagymértékben kitett a külső körülményeknek. Rövid távon szinte lehetetlen az orosz energiát felváltani másik országokból érkező energiahordozókra, és hosszú távon is rendkívüli feladat lesz ezt végrehajtani. A megújuló energiaforrások jelenlegi korlátja, hogy nem lehet akkora mennyiségű megújuló kapacitással rendelkező eszközt előállítani, amely fedezné az európai fogyasztást. Varga Ádám rámutatott, akinek ebből a háborús helyzetből haszna származik, a konfliktus elhúzódásában érdekelt.

 

Nagy kérdés lesz a közeljövőben az is, hogy az EU a kötelező gázbeszerzés tervezetét megfogja-e változtatni. Az EU alapvető hibája, hogy ekkora horderejű kérdésekben kötelező mechanizmust alkalmazna, amikor ezt minden tagállamnak saját hatáskörében szükséges megoldani. Hortay Olivér szerint elképesztő kereskedelmi konfliktus van kibontakozóban, amely alapjaiban rengeti meg a jelenleg működő gazdasági rendszert. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a napokon belül lezajló amerikai választás befolyásolhatja, hogy a jövőben az Egyesült Államok milyen mértékű támogatásokat nyújt Ukrajna számára. A Twitter tulajdonosváltása jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogyan alakul a választások kimenetele.