Élelmiszerárak a háború árnyékában

A Batthyány Lajos Alapítvány rendezvényén Nagy István Magyarország agrárminisztere kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki gondolatait az élelmiszerek kérdésében. Pócza István és Bodó Bálint moderálta a kérdezz-felelek típusú beszélgetést.

Nagy István leszögezte, hogy hazánkban élelmiszerbiztonság van, és a jövőben is az lesz. Az ország akár 20 millió ember ellátásra is képes lenne. A miniszter rámutatott, hogy elengedhetetlen feladat az önellátás szerepének drasztikus növelése. A társadalmi közgondolkodás alakításának alappillére, hogy a hazai termékek vásárlását a fogyasztók még inkább preferálják. Presztízzsé kell tenni, hogy egy átlag állampolgár a maga kertjében nevel fel bizonyos zöldségeket, illetve gyümölcsöket. A városi embernek meg kell értenie, mekkora munka és erőfeszítés áll egy-egy élelmiszer elkészítése mögött, és nem szabad természetesnek venni, hogy a szupermarket polcain korlátlanul rendelkezésünkre állnak ezek a termékek.

Nagy István nagy problémának tartja, hogy az Európai Unió nehéz helyzetbe hozza a kontinens gazdáit. Olyan állattartási és mezőgazdasági eljárásrendeket akarnak ráerőltetni a tagállamokra, amelyek versenyképtelenné fogják tenni őket az EU-n kívül lévő országokkal szemben. Magyarország önálló döntéseket az agrárium területén nem igazán hozhat, csak az EU-s tagállamokkal együttesen. Hazánk ezért a nagyobb közös agrárpolitikai döntések idején próbál maga mellé állítani szövetségeseket, és megharcol saját érdekeiért. A magyar kormánynak a legfőbb célja marad, hogy az itthoni élelmiszerek megfizethetőek és minőségiek legyenek.

A Miniszter kitért az élelmiszerárak ugrásszerű drágulására is. Az eddig rendkívül jó áron adott élelmiszerek a rezsicsökkentésnek voltak köszönhetőek, mivel a termelői egységek alacsony áron kapták az energiát. A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók hatására az energiaárak az egekbe szöktek, így az élelmiszeripar területén a rezsicsökkentett ár fenntartását az állam már nem tudta finanszírozni. A tárcavezető hangsúlyozta, az orosz ukrán fegyveres konfliktus és a szankciós válság ellenére is zavartalan a magyar élelmiszer-ellátás. A kormány az elmúlt évben az ársapkák bevezetésével enyhíti az állampolgárok mindennapi terheit. Nagy István elmondta, hogy a kisboltokat a jövőben megfelelő mértékű kompenzációval szeretnék kisegíteni.

Ezen az estén jelentette be Nagy István, hogy a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervet elfogadta az Európai Unió, és így biztosított a következő hét évben a mezőgazdasági finanszírozás.

BLA|globus 2022.11.14