A családok támogatása jelenti a demográfiai kihívások kulcsát

A Batthyány Lajos Alapítvány, Családtudományi Szövetség és a Professzorok Batthyány Köre közös konferenciáján több politikus, hazai és nemzetközi szakértők, valamint egyházak képviselői értekeztek a családi élet biztonsága és a demográfia válság lehetséges megoldásairól.

Az esemény résztvevőit Csabai Tiborné, a Családtudományi Szövetség elnöke, Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője, valamint Kollár Lajos, a Professzorok Batthyány Körének elnöke köszöntötték.

A konferencia első részében Varga Judit igazságügyi miniszter mondott beszédet. A miniszterasszony kifejtette, hogy a családi kapcsolatok életünk alapelemei. A nemzet, a társadalom és az állam fennmaradásának alapja ez a szövetség, amely a házasságra és a szülő-gyermek viszonyára épül. Így van ez az egyre terjedő individualizmus ellenére is – mondta a politikus, aki szerint „jelenleg világok harca közepén vagyunk” azzal, hogy a kormány a „progresszív és liberális erőkkel szemben” védi a hagyományos családok értékeit. A nemzet fennmaradásának az elsődleges alapja nem a bevándorlás, vagy a más kultúrákból származó emberek betelepítése, hanem a gyermekvállalás, a család, a „saját belső erőnkben való hit”. A miniszter a párkapcsolat és a család intézményét érintő kihívások között külön szót emelt „a gyermekek fejlődését károsan befolyásoló lobbitevékenységekről” is, vagyis a gender/nemiség kérdésének jelenségéről. Hangsúlyozta: az ország kormánya védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a céljuk olyan családpolitika gyakorlása, amelynek hatására minél több gyermek születhet Magyarországon. Úgy fogalmazott, hogy kiemelt feladatuknak tekintik azt is, hogy a szülők minőségi kapcsolatot alakíthassanak ki a család és a munka között. A szakpolitikus hozzátette: miközben a teljes népesség és benne a szülőképes korú nők aránya csökken, 2010 óta nőtt az élve születések aránya.

A szakpolitikusok után következtek a meghívott egyházak képviselői: Faith Asher, az EMIH budavári közösségének fiatal rabbija, Kocsis Fülöp, hajdúdorogi érsek, a görögkatolikus egyház püspöke, Korányi András, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspök-helyettese, Marton Zsolt, a Magyar Katolikus Egyház Váci Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

A rendezvény délutáni, koraesti részében egy pódiumbeszélgetés mellett további szakértők — neveléskutatókat, családsegítő- és házasságfejlesztő szervezetek képviselőit és más konzervatív think-tank szervezetek tagjait – előadásait hallgathatták az érdeklődők.

BLA|arena 2022.11.26