Bankárok grófja

Batthyány Ádám, Alapítványunk tiszteletbeli elnökének fordulatokban gazdag életútját bemutató kötetét ismertették a szerzők és a közreműködők a Lónyay-Hatvany-villában. A dedikálást követően Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművész zenés műsora zárta az estet.

Gróf Batthyány Ádám ősi, főnemesi család leszármazottja. Nagyapja a szegények orvosaként számon tartott Batthyány-Strattmann László herceg volt, közvetlen a rokonság közte és a mártírhalált halt Batthyány Lajos miniszterelnök között is. Élete döntő részét közgazdászként, pénzügyi tanácsadóként töltötte külföldön, Antall Józseffel történő találkozásának hatására azonban visszaköltözött eredeti hazájába. A kormányfő tanácsadójaként diplomata rangban képviselte Magyarországot, később megalapította saját brókercégét, és visszavásárolt több családi birtokot is. Batthyány Ádámot még aktív korában nevezték el a „bankárok grófjának”, s a közelmúltban e címmel jelent meg önéletrajzi kötete Szajlai Csaba tollából a Noran Libro Kiadó gondozásában.

A kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatón részt vettek: Batthyány Ádám, Szajlai Csaba, a Bankárok grófja című kötet szerzője, Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnöke, Batthyány – Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó igazgatója.

A kerekasztal-beszélgetés után Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas színművész Vörös Szerelem – Kamarakoncert Örökzöld sanzonok a szerelemről című zenés műsorát láthatta a közönség.

BLA|kult 2022.12.07