Semmi gáz? – Mit hoz számunkra az energiaválság?

Az energiaválság jelentős kihívások elé állítja egész Európát, így Magyarországot is, ám hazánk számára lehetőségek is rejlenek az új piaci környezetben. A Batthyány Lajos Alapítvány a Youth Business Grouppal közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésén a hazai energiaszektor meghatározó szereplői osztották meg nézőpontjukat a kialakult helyzetről.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett: Steiner Attila, energetikáért felelős államtitkár, Sverla Viktor, a MOL csoport Stratégiai igazgatója, valamint Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke. A panelisták egyetértettek abban, hogy eddigi életünk energiabiztonság telt. A legnagyobb probléma, hogy Európa energiaszegény kontinens, és rákényszerül a nagymértékű energiaimportra. 2021-ben a koronavírus okozta lezárások után óriási keresletnövekedés következett be az energiapiacon, amelyet súlyosbított az orosz-ukrán háború, mivel negatív hatást gyakorolt a kínálati oldalra. Mindezek mellett az európai energiarendszerek elavultak, és kapacitásbővítésük szükséges.

A földgázárak tartósan fent fognak maradni, minimum öt éven keresztül Európának magasabb árakkal kell számolnia. Az európai energiamix diverzifikálása közép- és hosszútávú folyamat, amely rövid távon számos lemondással jár az érintett gazdaságoknak. Az LNG (cseppfolyósított gáz) terminálok további kiépítése és a megújuló energiaforrások felhasználása az EU-s megoldási tervek között szerepel, ugyanakkor a növekvő LNG szállítások kis százalékát fedeznék az európai gázfogyasztásnak. Ebből következően az orosz energiáról teljes egészében nem lehet leválni, viszont az energiamixben jelentős mértékben lehet csökkenteni az arányát.

A beszélgetésben egyetértés alakult ki abban, hogy Európa eddig jelenlévő energia kitettsége Oroszország felé nem volt fenntartható. Az európai energiafüggetlenedés mértéke és intenzitása ugyanakkor jelenleg elég ellentmondásosnak tűnik. Látható az is, hogy a közép-európai gáztárolók nagy kapacitással rendelkeznek, amelyet a nyugat-európai országok is bővíteni kívánnak.

A nemrég bevezetett olajársapka valójában könnyítés Oroszország számára, mivel az ársapka előtt a szankciók értelmében nyugati cég nem szállíthatott orosz olajat. Európának szüksége van az orosz olajra, így ezzel a döntéssel tudták kiváltani az érvényben lévő szankciókat.

BLA|arena 2022.12.12