Blokád – filmvetítés és vita

A Batthyány Lajos Alapítvány a Film Positive Productions-szel és az Intercommal együttműködésben exkluzív vetítés keretében másodszorra mutatta be az Alapítványunk által is támogatott, Blokád című filmet, amely Antall József élettörténetét meséli el a taxisblokád négy napjának krónikájába illesztve. A filmvetítést követően kerekasztal-beszélgetést tartottunk az 1990-es évek meghatározó politikai és kormányzati szereplőivel.

A beszélgetésen részt vettek: Fodor Gábor, a Fidesz alapító tagja, az SZDSZ későbbi elnöke, valamint Kajdi József, Antall József volt miniszterelnök kormányhivatalának vezetője. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta. Kajdi József elmondta, hogy 1990 kora nyarától kezdve napirenden volt a benzinárak kérdése, viszont ennek a megoldása az Antall-kormányra hárult. Elmondta, hogy a taxisblokád kirobbanása után egész hétvégés kormányülést tartottak az ország vezetésével. Fodor Gábor kifejtette, hogy a taxisblokád a magyar demokráciának nagyon különleges és felkavaró pillanata a rendszerváltozást is megélt politikusok számára, egyfajta kijózanító „pofon” volt a tüntetéssorozat.

Egyetértettek abban, hogy fontos volt filmet csinálni erről a történelmi léptékű eseményről, mivel a rendszerváltozás utáni Magyarországról kevés művészeti alkotás készült. Kajdi József hatalmas hibának tekinti, annak idején a közszolgálati televízió nem közvetítette Antall Józsefnek a magyar néphez intézett beszédét, amely a lakosság lélekállapotát valamelyest csillapíthatta volna. Az emberekben elementáris erejű indulatok feszültek szembesülve a valódi benzinpiaci árakkal. A piacgazdasági átállás volt az igazi kihívás az első szabadon megválasztott kormány számára azok után, hogy már alkotmányos demokráciában éltünk a Kádár-korszak után. Fodor Gábor problémásnak nevezte, hogy Göncz Árpád volt köztársasági elnököt háttérből is irányított politikusnak mutatta be a film, szerinte önálló köztársasági elnökként viselkedett, és döntéseit befolyásolás nélkül hozta meg. Kajdi József úgy látja, hogy Göncz Árpádnak a népszerűség hajhászása és annak megtartása volt a fontos. Szerinte az akkori államfő a taxisblokád elhúzódásában volt érdekelt.

BLA|arena 2022.12.14