Pécs-Milwaukee-Budapest – Artist talk

Idei utolsó rendezvényünkön Hegedűs Alexandra képzőművésszel beszélgetett Bán Blanka művészettörténész. A művésznő kiállított festményei 2023. január 15-ig megtekinthetőek és megvásárolhatóak az Aranybástya étteremben.

Hegedűs Alexandra képzőművész 1991-ben született Csongrádon, és Szegeden nőtt fel. A középiskola után a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Festészet Tanszékére iratkozott be. Az egyetemen a festészet mellett többek között a művészettörténet, a művészeti anatómia és a művészet-pszichológia terén mélyítette el a tudását, illetve egy félévet Velencében töltött a Művészeti Akadémián. A művésznő az egyetem tanárainak támogatása, valamint kíváncsisága nyomán kezdett el rendhagyó anyagokkal kísérletezni a festészetben, amelyet a mai napig folytat. Érdekesség, hogy alapvetően textilszobrász szeretett volna lenni, de végül a festészet mellett döntött. Alexandra az első érettebbnek tekinthető műveit 2017-ben állította ki Alak-Anyag címen a pécsi Reggeli Bárban. Az ezt követő nyáron férjével az Egyesült Államokba utazott. A Wisconsin államban, Milwaukee-ban töltött két év alatt tanár-asszisztensként és a Milwaukee Art Museumban önkénteskedett. 2019-ben egy pár hónapos milánói kitérő után – ahol a M.A.D.S Gallery-ben szerepelt egy kiállításon – hazatért Magyarországra, és Budapesten telepedett le. 2021 szeptemberétől a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusa.

Festészetében 2019 végén az absztrakció vette át a főszerepet, műveinek főszereplője maga az anyag és a forma lett, mivel a figurativitást korlátozónak találta. Bár festészete az elmúlt tíz évben számtalanszor vett látszólag teljesen más irányt, ötletei mindig is az illúziókeltés iránti érdeklődéséből gyökereztek. Kifejtette, hogy a 21.században élő ember ingerküszöbe már az egekben van, ezért már társadalom többsége a polgárpukkasztó művekre figyel fel.

BLA|kult 2022.12.29