Természet és művészet – Kötetbemutató

A természet és a művészet sajátos összekapcsolódásáról szól Nógrádi Kiss Magdolna képzőművész újonnan kiadott kötete, melyet a Lónyay-Hatvany-villában mutattunk be az érdeklődők számára. Az este során Bacsek Júlia művészettörténész beszélgetett a kötet szerzőjével.

Nógrádi Kiss Magdolna elmondta, hogy ez a könyv öt év munkáját összegzi, és a címe – Természet, művészet – saját ars poeticájaként is felfogható. A gyermekkori élmények és tapasztalatok meghatározták, hogy miként alkotott művészként felnőtt életében.  Az elmúlt másfél évtizedben minden évben kiállították műveit. A könyv megszületése utazásaihoz is kapcsolódik, azokban az országokban, ahol járt, rengeteg képet készített, és ezeket a magyar közönségnek is szeretné megmutatni.

A kötetben lévő fotók között feltűnnek a homokos tengerparton szabályos ritmusban végigfutó hullámok. A tenger hullámzása, időtlen ritmusa a világ kezdete óta szüntelen módon történik. Nógrádi Kiss Magdolna mindig a legszebb, a végtelent ábrázoló természeti jelenségeket keresi és örökíti meg. A képzőművész elmondta, hogy az alkotásvágy továbbra is ég benne, viszont ezt nem lehet megtervezett és erőltetett módon csinálni. Nemcsak az utazásai inspirálják, a mindennapi élet is felkínál megismételhetetlen pillanatokat – hangsúlyozta.

BLA|katedra 2023.02.22