Fókuszban az Apponyiak

Két évszázad a trón és a haza szolgálatában – az Apponyi grófok emlékezete címmel tartottunk tudományos konferenciát, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltárral közösen, a Lónyay-Hatvany-villában.

A szakmai rendezvény Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg. Köszöntőbeszédében  hangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja, hogy gyermekeink megismerjék történelmi elődjeink múltját és életét. Ezt követően Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese szólalt fel. Rétvári rámutatott, hogy egyebek mellett azért is érdemes a történelmet tanulmányozni, mivel látható, hogy az emberi természet nem változott. A történelem rossz példáiból tanulnunk kell, és arra törekedni, hogy a jelenben azokat még egyszer ne kövessük el – összegezte. A megnyitó blokkot Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke zárta.

A konferencia három szekcióra bontott témakör szerint haladt. Az első szekció előadói Az Apponyiak itthon és a nagyvilágban tematikára fókuszálva ismertették kutatási eredményeiket. Ebben a panelben Marinovich Endre, a VERITAS főigazgató-helyettese elnökölt. A második szekciót Apponyi Albert: a boldog békeidők belpolitikájában címmel tartották meg, amelynek Újváry Gábor, a VERITAS intézetvezetője volt a levezető elnöke. Az utolsó szekciót Apponyi Albert a nemzetközi dimenzióban címmel rendeztek meg, amelynek elnöke Anka László, a VERITAS tudományos munkatársa volt. A szakmai programot Hermann Róbert, a VERITAS kutatócsoport-vezetője zárta.

BLA|katedra 2023.03.04