Sport és innováció a felsőoktatásban

Sporttudomány és -innováció a felsőoktatásban című szakmai konferenciát tartottunk a Lónyay-Hatvany-villában a BLA|katedra programsorozat keretében. Számos – a sport szakmai világból érkező – előadó prezentált a konferencián.

Az eseményt Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor nyitotta meg, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója. Prof. Dr. Náray-Szabó Gábor bemutatta Alapítványuk tevékenységét, a régióban a tehetségek felkutatása, amelynek legfontosabb eleme mentorrendszerük. Fő céljuk, hogy a fiatalokat megfelelőképpen tudják motiválni és bevonni a sportvilágába. Dr. Pallós Nikoletta kifejtette, hogy a sportnak nagy feladata van a lélek egészséges megmaradásában. A főigazgató egy Szent-Györgyi Albert idézettel zárta köszöntőjét: „Felvetni egy jó problémát, kérdezni egy jó kérdést, már a munka felét jelenti”.

Több plenáris előadást hallgathatott meg a közönség a konferencián. Az első szekcióban Dr. habil. Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója az Edzéstudomány helye a sporttudományban – sportpályák, sportlétesítmények mint laboratóriumok, valamint Dr. Schmidt Ádám,  sportért felelős államtitkár  Tehetséggondozás az új magyar sportirányításban, , Prof. Dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora Hol vannak a magyar sport határai? címmel tartott bemutatót. Dr. Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár előadását is hallhatta a közönség.

A második előadásblokkban a következő témák voltak a középpontban: Dr. Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora: Tehetséggondozás a Kárpát-medencében – intézmények, programok, sport. Dr. Markó Bálint, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese: Hagyomány és modernitás, Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja, Prof. Dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Karának dékánja: Egészség és sporttudomány fúziója – Innovatív ökoszisztéma a felsőoktatásban.

A szekcióülést Csinta Samu, közíró Külhoni magyar tehetségek ellenszélben, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője Három magyarból egy nem Magyarországon születik – mit jelent mindez a sportban? című előadása zárta.

BLA|katedra 2023.03.08