A brit-kolumbiai drog-dekriminalizáció hatásai

A Drogkutató intézettel tartott közös eseményünkön górcső alá vettük a brit-kolumbiai helyzet előzményeit, és megvitattuk a dekriminalizáció lehetséges következményeit.

Abszurdnak tűnő szabályozás lépett életbe 2023. január 31-től, mivel nem lesznek büntethetőek a felnőttek bizonyos illegális kábítószerek birtoklásáért a kanadai Brit Kolumbiában. 2023. január 31. és 2026. január 31. között minden 18. életévét betöltött felnőtt szabadon birtokolhat maximum 2,5 grammot a következő kábítószerekből: opioidok, crack kokain és kokainpor, metamfetamin, MDMA.

Prof.Dr.Haller József Mikor tiltották be a drogokat című  bevezető előadása után Zanaty Balázs, a torontói police service közösségi rendészet járőre videóüzentben osztotta meg tapasztalatait a kanadai drog dekriminalizáció közbiztonságra gyakorolt hatásairól. Dr.Molnár István Jenő Abszurdnak tűnő döntés Kanadábandekriminalizáció Brit-Kolumbiában című előadásával folytatódott a rendezvény, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett.

Dr. Molnár István Jenő, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója elmondta, mi a különbség a legalizáció és a dekriminalizáció között. A legalizáció engedélyezi a kábítószer kereskedelmét, vásárlását és fogyasztását, ezzel szemben a dekriminalizálás azt jelenti, hogy a fogyasztását nem büntetik az adott szer esetében. Fülöpné dr. Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese szerint Brit-Kolumbia egy olyan útra lépett, ahol a közbiztonság kritikus helyzetbe fog kerülni, valamint a szervezett bűnözés melegágya lesz az eddigi tapasztalatok alapján. Majzik Balázs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Drogmegelőzési Programok Osztályának vezetője reméli, hogy a prevenciós drogpolitikának lehet abba beleszólása, hogy más országok ne kövessék a drogliberalizációs intézkedéseket. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a józan ész kerekedik felül hosszú távon, és a szenvedély-betegségeket kezelni akarják az országok.

BLA|arena 2023.03.09