Magyarságtudományi Estek – Pozitív magyarságkép elemek keletkezése a kora újkorban

A Nemzetközi Magyarságtudományi Társasággal és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel közösen szerveztük meg a Magyarságtudományi Estek rendezvénysorozat első alkalmát.

A rendezvény első felében Monok István előadását hallgathattuk meg a Pozitív magyarságkép elemek keletkezése a kora újkorban címmel. Monok István szerint értelmezésre szorul, ha a magyarokról, vagy éppen a Magyarországról kialakult képet jellemezni vagy változtatni akarjuk. A folyamat – a kialakulás, illetve a változtatni tudás – mindenképpen hosszú, még a XXI. században is, amikor az információs technológiák birtokosai inkvizítor egyeduralommal bírónak érezhetik magukat. A kora újkorban ez a folyamat sokkal hosszabb volt, a véleményt formálók szűk közösségének hangja csak nagyon lassan ért el a társadalom jelentősebb számú csoportjaihoz.

A „népek táblája” nem éppen hízelgő képet festett a magyarokról a XVII. században. Ugyanakkor Hunyadi Mátyás XV. századi udvarának kulturális színvonala, a Corvinus könyvtár a király halála után bekerült a magyarokkal kapcsolatos vélemények sorába, nem véletlenül akarta a bécsi udvar ezt a maga javára fordítani, a közös Habsburg Birodalmi kultusz egyik elemévé tenni. A Corvinus könyvtár (Bibliotheca Corvina) Mátyás király híres budai könyvtára, valamint a reneszánsz kori Európa egyik legjelentősebb gyűjteménye volt ott.  Hasonlóképpen a minőség, a kiválóság és a magyarok összekapcsolása volt a tokaji borral kapcsolatos minden hír Európában. Akkoriban a tokaji bor híre alapvetően a kereskedelemmel és ajándékozással terjedt, a minőségre alapozva.

Az esemény második felében a közönség élvezhette a Grand Tokaj Borászat borkóstolóval egybekötött bemutatkozóját. A termőterületeket és a borokat Kovács Gergely a Grand Tokaj Borászat marketing vezetője ismertette.

BLA|kult 2023.03.10