Magyarország helyzete az átalakuló világrendben

A geopolitikai erővonalak változása hazánkat is új realitásokkal szembesíti. Mi a magyar érdek a kialakult helyzetben? – ez a kérdés állt a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégiummal közösen szervezett rendezvényünk fókuszában, melynek meghívott vendége a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás volt. A Magyar Nemzet tudósítását szemlézzük. 

Ukrajna azért sem csatlakozhat a NATO-hoz, mert az egyenlő lenne harmadik világháború kitörésével, hiszen akkor egy NATO-tag és Oroszország hadban állna – jelentette ki egy csütörtök esti beszélgetésen Menczer Tamás. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldali kapcsolatokért felelős államtitkára a PROKON és a Batthyány Lajos Alapítvány programján vett részt, ahol a szervezők eredetileg vitát képzeltek el, azonban elmondásuk szerint sem a DK, sem a Momentum, sem a Párbeszéd politikusai nem vállalták az összecsapást a kormány államtitkárával.

Menczer Tamás az első kérdést arról kapta, hogy miért blokkolja Magyarország Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz. Az államtitkár szerint az ukrán nemzeti vezetők szisztematikusan csorbították a kárpátaljai magyar kisebbség szerzett jogait. Ezért konfliktus van Magyarország és Ukrajna között, ezt a háborúra való tekintettel az asztal szélére tette a kormány, de a magyarok elleni fellépések a mostani időkben is folyamatosak, és tendenciózusak – jelentette ki az államtitkár.

A magyar támogatás alapvető feltétele, hogy visszaadják-e a magyar kisebbség 2015 előtt meglévő jogait. Amit Menczer szerint azonban Ukrajna vezetői tesznek az minden európai szabállyal, értékkel, és megállapodással szembe megy.  Egyetlen lehetőségünk van arra, hogy kiálljunk a kárpátaljai magyarokért: az, amit tesz a kormány. Ha ezt nem tesszük, semmi mást nem tudunk tenni – jelentette ki az államtitkár. Arra a felvetésre, hogy az Ukrajna–NATO-csúcsot a magyarok ellenkezése ellenére is összehívták, Menczer úgy válaszolt: a magyar kormány döntéseit a magyar érdek alakítja.

Mindig ki fogunk állni a kárpátaljai magyarok mellett, elképesztő nyomás volt és van rajtunk, hogy ezt az álláspontot adjuk fel – vetítette előre Menczer Tamás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a NATO-ban és nemzetközi fórumokon is süket fülekre találtak azok a kérések, amelyek a kárpátaljai magyarok jogait érintették.  Szijjártó Péternek a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg azt mondta: akkora a nyomás rajta, hogy össze kell hívnia a NATO–Ukrajna miniszteri találkozót. A magyar külügyminiszter ezen részt is vett, de az integrációhoz egységes döntés kellene, a magyar álláspont pedig ismert. Menczer Tamás szerint csak az kifizetődő, amit a magyar kormány tesz. Orbán Viktor kormányának nem igaza van, hanem igaza lesz: ez beigazolódott a migrációs krízis esetében, és a koronavírus-járvány idején is, a vakcinavásárlásokkor.

Európában jelenleg a békepárti állásponttal van egyedül a magyar kormány, globálisan viszont a békepárti álláspont van többségben – jelezte Menczer Tamás. Szerinte nem az újságíróknak, vagy más országoknak próbálnak politizálni, hanem azoknak az embereknek, akik a választáson megválasztották őket. Nem oroszpárti a magyar külpolitika, egyszerűen a magyar érdekből indul ki, a magyar érdek pedig nem mindig esik egybe egy másik ország érdekeivel. Magyarországnak az a legfontosabb, hogy legyen béke. Béke párbeszéd nélkül nem lesz, ahhoz, hogy a háborút lezárják, szóba kell állni a másikkal. A magyar kormány ezt szorgalmazza – tette hozzá.

A második legfontosabb érdek az energiaellátásunk biztosítása. Az éves magyar földgázfelhasználás 80 százaléka orosz gáz, az éves olajfelhasználásunknak pedig tavaly 60 százaléka volt orosz kőolaj. Ma hétből hat szomszédos országgal van gázvezeték-kapcsolatunk, és az oroszok mellett a Shell-lel is kötött kőolaj-szerződést Magyarország – hárította el a diverzifikáció hiányáról szóló vádakat Menczer Tamás. Hozzátette: Azerbajdzsánnal kétmilliárd köbméter gáz megvásárlásáról szóló szerződést szándékozik kötni a kormány.

A Paks II projekt természetesen folytatódik, és mindent megteszünk azért, hogy felépüljön az atomerőmű új blokkja – válaszolt egy újabb témában feltett kérdésre Menczer Tamás. Az államtitkár hozzátette: orosz és francia cégek építik majd, a Roszatom lesz a fő beruházó, a német Siemens és a francia Framatom szállítaná például az irányítástechnikát. A francia vonal rendben van, de a német kormány politikai alapon blokkolja a Siemenstől rendelt technikát – árulta el az államtitkár. Tájékoztatása szerint Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt a napokban eredményesen a folytatásról.

Svédország NATO-csatlakozásáról az államtitkár azt mondta: nehéz helyzetben van, mert a Külügyminisztérium alkalmazottjaként támogatja a kormány kérését, ami arról szól, hogy szavazzák meg a ratifikációt a kormánypártok képviselői. Országgyűlési képviselőként viszont tisztában van azzal, hogy miért vacillálnak a frakciótársai. Példaként hozta fel, hogy a svéd politikusok a magyar kormány családpolitikáját a legsötétebb korok politikájához hasonlították. A jelenlegi svéd miniszterelnök pedig azt mondta korábban, hogy Magyarország megtöréséért mindent meg kell tenni, és támogatni kell az ellenzéket.

A V4-es együttműködésről Menczer Tamás azt mondta, hogy az Európai Unió legeredményesebb szövetsége. Nem geopolitikai szövetség, hanem azért jött létre, hogy Brüsszelben az érdekeinket hatásosabban képviseljük – vázolta. A háború a V4-re is hatással volt, de a lengyel–magyar barátságot nem kezdheti ki Menczer Tamás szerint. Jelenleg az a helyzet, hogy máshogy jutna el a békéig a két ország. A csehek és a szlovákok viszonylatában hasonló a helyzet. A közeljövőben viszont választás lesz Szlovákiában és Lengyelországban is, ezeket érdemes megvárni, de mindannyian tudják a V4-es országok, hogy együtt eredményesebbek, mint külön-külön. Sokan temették már a V4-et, de mint tudjuk, akinek a halálhírét keltik, az sokáig él – vetítette előre Menczer Tamás.

(Magyar Nemzet)

BLA|arena 2023.04.14