Tavaszi utazásra invitálták a zene szerelmeseit a Haydneum művészei

Hatalmas érdeklődés övezte a Haydneum – Magyar Régizenei Központtal közösen tartott koncertünket, melyen Haydn, Vanhal és Schubert művei is felcsendültek.

A koncerten az alábbi művek csendültek fel – Joseph Haydn (1732 – 1809): Arianna a Naxos // Ariadné Naxosz szigetén, Johann Baptist Vanhal (1739 – 1813): Esz-dúr szonáta klarinétra és zongorára, Franz Schubert (1797 – 1828): Der Hirt auf dem Felsen // Pásztor a sziklán – Kalafszky Adriána, szoprán, Egri Márton, historikus klarinétművész, Berecz Mihály, fortepianoművész előadásában.

Schubert Pásztor a sziklán című művének szövegét részben Wilhelm Müller Der Berghirt című verséből kölcsönözte, attól a költőtől, akinek verseire a híres ‘Winterreise’ című dalciklusát komponálta. Tavaszi utazás című koncertünk a Téli utazás halál tematikájával ellentétben az újjászületést helyezi a középpontba, az elhangzó dalok felvonultatják a tavaszhoz társítható életszimbólumokat, a természet és a szerelem ébredését. A romantikus zenében az énekhang kíséretére az egyik legalkalmasabb hangszernek a klarinétot tartották, mivel e két hangszín tökéletes harmóniában keveredik egymással. A klarinétot hangszertechnikai fejlődésének köszönhetően rengeteg zeneszerző alkalmazta műveiben szóló hangszerként. Ezek a művek sokszor kifejezetten egy tehetséges hangszerjátékosnak íródtak, így rengeteg virtuóz hangszeres szólót találunk közöttük, de előszeretettel használták arra is a klarinét hangját, hogy népi témájú dalokban idézzék meg a pásztori idill hangulatát.

A műsorban helyet kapott Haydn Ariadné Naxosz szigetén című kantátája is. A mű valószínűleg házimuzsikálásra íródott, erre enged következtetni, hogy a szerző az ének szólamot rendkívül kifejező billentyűs kísérettel látta el. A mű Ariadné történetének tragikus befejezést ad. A szenvedély, a Thészeusz által hűtlenül elhagyott krétai királylány fájdalma, csalódottsága, dühe és reménye majd halálvágya pazar, drámai és nehéz ívet ír le, pompás zenei gyöngyszemet alkotva.

BLA|kult 2023.04.27