Granasztói 85

Születésének 85. évfordulóján – Alapítványunkat 1998-tól 2016-ban bekövetkezett haláláig vezető – egykori kuratóriumi elnökünkre, Granasztói Györgyre emlékeztünk a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel közösen.

Emlékkonferencia keretében emlékeztünk Granasztói György egyetemi tanárra, a Magyar Tudományos Akadémia doktorára, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egykori elnökére. A róla készült, a rendezvény kezdetén levetített, 45 perces portréfilmet Molnár Adrienne és Hegedüs Márton, a Segmina Film alapítói készítették. Granasztói György történészi pályafutása mellett jelentős közéleti szerepet és tisztségeket is vállalt. Először brüsszeli nagykövetként (1990-94), majd a Batthyány Lajos Alapítvány elnökeként (1998-2016), a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként (2000-2002) és a Teleki László Alapítvány, valamint a Corvin-lánc iroda élén is munkálkodott.

A portréfilmben családja, barátai, kollégái emlékeznek rá kiegészítve archív anyagokkal, dokumentumokkal és fotókkal. A filmben megszólal Czoch Gábor, Dezső Tamás, Diószegi László, Granasztói Olga, Granasztói Péter, Györffy Miklós, Jeszenszky Géza, Kodolányi Gyula, Martonyi János, Mészáros László, Schmittné Makray Katalin, Stefanovits Péter, Szávai János és Tar Pál.

A filmbemutató egy kerekasztal-beszélgetés követte, melyen Martonyi János, Széchenyi-díjas magyar jogtudós, korábbi külügyminiszter, Kodolányi Gyula, Kossuth-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész és Entz Géza, művészettörténész, topográfus vettek részt, Molnár Adrienne moderálásában. Kodolányi Gyula elmondta, hogy ez a film komoly vállalkozás volt, és köszönetet mondott a Batthyány Lajos Alapítványnak, hogy aktívan támogatta létrejöttét. Martonyi János kifejtette, hogy a brüsszeli nagyköveti pozíció alapvetően két ország közötti kapcsolattartásról szólt volna, viszont Granasztói Györgyöt az euro-atlanti ügyek kezelésével bízta meg a miniszterelnök (Antall József). Entz Géza megemlítette, hogy a társaság tagjai, amelybe a beszélgetőpartnerek is tartoztak, az 1960-70-es években jó hangulatú összejöveteleken mélyítették el szakmai és baráti kapcsolataikat.

A számos egykori kollégát és barátot megszólaltató alkotás online is elérhető:

BLA|katedra 2023.05.04