Csődök, összeomlások, bizonytalanság a kriptovilágban – A kripto-ökoszisztéma túlélésnek esélyei

A különböző kriptovalutákat és az ezek által alkotott sajátos piaci környezet legújabb trendjeit mutatták be szakértő vendégeink BLA|katedra programsorozatunk keretében.

Meghívott előadóink a kriptovaluták alapvető működését és kockázatait ismertették az érdeklődőkkel, rendezvényünk kezdetén. Az első prezentációt Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője tartotta Virtuális pénz, valós hazugságok címmel. A második bemutatót Kormányos Zoltán, a BrokerChooser nemzetközi bróker összehasonlító platform szenior tanácsadója tartotta, amely a Csődök, összeomlások és bizonytalanság a kriptovilágban címet viselte. Sebestyén Géza felhívta a figyelmet a kriptovilágban rejlő veszélyekre és anomáliákra. Bemutatta, hogy ebben a virtuális pénzügyi rendszerben a csalás kockázata magas, a hagyományos valuták elinflálják, a pénzügyi tranzakciók drágák. Kormányos Zoltán is a kriptovilág veszélyeiről értekezett, amelyet több szemléletes, megtörtént esettel támasztott alá.

Az előadások után kerekasztal-beszélgetés következett, amelyet Tombor Levente, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programasszisztense moderált. Sebestyén Géza elmondta, nem biztos abban, hogy ez a pénzügyi szisztéma működőképes a jövőben, a kriptovaluták hálózata nem fenntartható, mivel óriási energiaigénye van ennek a rendszernek. Kormányos Zoltán rámutatott arra, hogy a hosszútávon a kriptorendszer túlélési lehetősége az, ha betagozódik a jelenleg is fennálló hagyományos pénzügyi szisztémába, ezen állami szabályozó hatóságok dolgoznak. A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy a kripto pénzügyi rendszer keretin belül működő intézményekbe vetett bizalmuk meglehetősen alacsony, mivel fiktíven, valamint átláthatatlan módon működnek. A kriptopiacba befektetni vágyakozók elenyésző hányada realizál tényleges profitot, és az emberek nagyobb része nem látja viszont a befektetett összeget.

BLA|katedra 2023.05.05