Mesterségem címere: területfejlesztési miniszter – Kérdezz-felelek Dr. Navracsics Tiborral

Az Európai Unióval folytatott tárgyalásokról, a tárcavezetői mindennapok kulisszatitkairól és még sok minden másról beszélt az érdeklődőknek Dr. Navracsics Tibor, Magyarország területfejlesztési minisztere, a Fiatalok Batthyány Körével közösen tartott rendezvényünkön.

Az eseményt Prof. Dr. Dezső Tamás a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Ezt követően Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy kerekasztal-beszélgetés keretében adott átfogót képet szakmai életútjáról. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője, valamint Péterfi Barna moderálta. A tárcavezető elmondta, hogy egyetemistaként, de igazából már gyermekkorától kezdve foglalkoztatta a politika világa. Esténként nézte a televíziós híradót, amelyre édesapja annyit mondott, hogy „talán ő az egyetlen gyermek az országban, aki nem kényszerből nézi a híradót.” A jelenlegi területfejlesztési miniszter 1985-1990 között járt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karára, az egyetem alagsori büféjében gyakran töltötték együtt az időt Deutsch Tamással, Fodor Gáborral, vagy éppen Orbán Viktorral.

Elmondta, hogy az 1990-94 között nem volt fideszes, már csak munkáját tekintve sem lehetett az, mivel bírósági fogalmazó volt, másrészt nem gondolta azt, hogy a Fidesz az a párt, amely az ő identitását képviseli. Az 1994-es jobboldali választási vereség után kezdett el tevékenykedni a Fideszben, és úgy érezte, tud segíteni a jobboldali közösségnek. Az akadémiai szférában mai napig tevékenykedik: egyetemi docensként az Eötvös Loránd Tudományegyetem Politikatudományi Intézetében. Kifejtette, célja volt az, hogy amit oktat a hallgatóknak, azt gyakorlatban is megtapasztalja, és átélje annak működését.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Unió által folyósított Európai Helyreállítási Terv, valamint a Kohéziós Alap pénzügyi forrásai meg fognak érkezni hazánkba. Szerinte meg kell érteni a tárgyalópartnert, hisz olyan többdimenziós politikai térben mozog, amely sok szempontból retorikailag, de legfőképpen politikailag is korlátozza. Itt gondolni kell a 2024-es Európai Parlamenti választásokra, illetve több mint fél év múlva lejár a mostani Európai Bizottság mandátuma. A legnagyobb problémát abban látja, hogy a Magyarországot körülvevő véleményklíma annyira negatív, hogy ma egy európai politikus nyilvánosan nem mondhatja ki azt, hogy hazánknak igaza van, ugyanis ezzel egész karrierjét kockára teszi. Ebből következik az is, hogy a Bizottság ilyen nehézkesen mozdul a pénzügyi források tekintetében.

A közönség a beszélgetés alatt folyamatosan tehette fel kérdéseit Dr. Navracsics Tibornak a Slido-alkalmazáson keresztül.

BLA|arena 2023.05.11