Geopolitikai helyzetkép – Beszélgetés Robert C. Castellel

A szomszédunkban már több, mint egy éve zajló háború teljesen átrendezi a világ hatalmi felosztását. Az orosz-ukrán háborúról, valamit Európa geopolitikai helyzetéről beszélgetett Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő és Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője BLA|globus rendezvénysorozatunk legutóbbi eseményén.

A beszélgetés kezdetén Robert C. Castel az izraeli életéről, valamint munkájáról beszélt. A biztonságpolitikai szakértő jelenleg az izraeli Természetvédelmi Hatóság magas rangú beosztottja, korábban katonai hírszerzőként dolgozott. „Ha az Isten megbocsájt, ki vagy te, hogy te ne tégy így?” Elgondolkodtató mondatot osztott meg a közönséggel a beszélgetés elején, mely egy libanoni összetűzés során az életét mentette meg.

A rövid személyes háttér bemutatása után sor került az orosz-ukrán háborút érintő kérdésekre. A geopolitikai elemzések kapcsán Robert C. Castel kihangsúlyozta, hogy nem szabad összemosni a tényeket a morális, valamint gazdasági szempontokkal. Az elemzésekhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy az egyes felek érdekei nem befolyásolják a háború kimenetelét, azonban a nyugati jelentések többsége morális tényezők, illetve saját érdekek befolyására íródik. Véleménye szerint már a háború kitörésének pillanatában vesztett a Nyugat, hiszen legfőbb célja, Oroszország elrettentése a nyugati terjeszkedéstől nem valósult meg. A beszélgetésen felmerült, hogy mi is a győzelem definíciója, ki tekinthető egy háború győztesének, erre válaszul biztonságpolitika szakértő a győzelem elméletét hozta fel példának, felvetve a kérdést, hogy hol laknánk szívesebben: Moszkvában vagy Kijevben? Szerinte a nyugati intézkedések hatására egzisztenciális válságba került az orosz társadalom, melyre válaszreakció volt Ukrajna megtámadása. Az orosz nézőpont szerint egy civilizációs háború zajlik, melynek tétje országuk fennmaradása.

A beszélgetés során szóba került Oroszország hovatartozásának kérdése is.  Válaszában kifejtette, hogy az orosz emberekben örökös kérdés a Kelethez vagy Nyugathoz tartozás eszméje. Véleménye szerint a pravoszláv egy önálló civilizáció, az izraelihez hasonlóan, amely nem sorolható más kultúrákhoz és ezt az önálló civilizációt az oroszok foggal és körömmel védeni fogják, hiszen a pravoszláv világ elestekor megszűnne a nemzeti identitásuk. Elmondta, hogy Izraelnek jelenleg mi az érdeke az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, mivel legtöbb idejét Izraelben tölti, ezért látja a társadalom, valamint a kormány álláspontját. Elmondása szerint Izrael nem tartozik Ukrajnának, ezért igyekeznek nem álláspontot foglalni ebben a kérdésben. Meglátása szerint az ukrán elnök a keresztény szellemre nyomást gyakorolva, lelkileg zsaroló beszédeket tart nyugati országokban, szimpátia, valamint támogatások megnyeréséért. Az izraeli népnél ez a kommunikáció nem hatásos, hiszen a megfeszített Jézusként bemutatott Ukrajna nem vált ki olyan hatást az emberekből, mint Nyugaton.

A beszélgetés végén a közönség tehette fel kérdéseit.

BLA|globus 2023.05.17