„Nyisd ki a szemed és láss!” – Boldog Batthyány-Strattmann László emlékfilmvetítés

Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra, a szegények orvosára emlékeztünk a Magyar Batthyány Alapítvánnyal közösen szervezett rendezvényünkön, mely során az érdeklődők megtekinthették „Az orvosok hercege” című, a húsz éve boldoggá avatott magyar főúr életét bemutató dokumentumfilmet.

Orvos volt a hercegek között és herceg az orvosok között. Boldog Batthyány-Strattmann László (1870-1931) szokatlan módon főnemesi rangúként polgári foglalkozást választott, és a szemek gyógyítója lett, diplomás orvosként kórházat alapított, vagyonának nagy részét a szegények kezelésének szentelte. A gyógyítás és a segítségnyújtás mellett a hit és a család voltak példamutató életének alappillérei. Feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket neveltek fel szeretetben és istenhitben. Élete során több mint harmincezer szemműtétet végzett. Önzetlen és állhatatos munkássága sokat inspirál napjainkban is. Őszentsége, II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá avatta Batthyány-Strattmann Lászlót.

 

A dokumentumfilm a családtagok emlékeiből építi fel Batthyány-Strattmann László figuráját. Dédunokája, a ma huszonéves Batthyány Boldizsár látogatja végig azokat a városokat, helyszíneket, ahol fellelhetők a legendás orvos életének nyomai. Dunakiliti, Köpcsény, Körmend, Felsőörs, Budapest és Németújvár mind jelentős állomásai Batthyány-Strattmann életútjának, akiről az unokái is mesélnek, és akinek emlékét a mai friss diplomás orvosok is ápolják.

A filmbemutató utáni kerekasztal-beszélgetésen részt vett Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Prof. Dr. Kásler Miklós, a Magyarság Kutató Intézet, tiszteletbeli elnöke, főigazgatója, Batthyány Ádám, boldog Batthyány-Strattmann László unokája, Batthyány Boldizsár, boldog Batthyány-Strattmann László dédunokája. A beszélgetést Szajlai Csaba, a Mediaworks gazdasági divízió vezetője moderálta. Prof. Dr. Kásler Miklós emlékeztetett, hogy a Batthyány-család történelmi szálai egészén a hét vezérig vezetnek vissza. A dinasztia története folyamán mindig a magyarság védelmezőjeként lépett fel, számos ikonikus csatában vett részt, mint például 1526-ban, a mohácsi csatában, ahol Batthyány Ferenc vezette a hadsereg jobb szárnyát. A beszélgetők egyetértettek abban, hogy boldog Batthyány-Strattmann László alakjának hangsúlyosabb szerepet kellene betöltenie a magyar történelmi emlékezetben és a magyar orvosi társadalomban egyaránt.

BLA|kult 2023.05.19