Energia=Politika

A hazai és a nemzetközi energiapolitikai helyzet, valamint a hazánk előtt álló mozgástér sajátosságai álltak a PROKON-nal közösen szervezett szakpolitikai kerekasztal-beszélgetésünk fókuszában.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára, Lánczi Tamás, politológus, a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója voltak. A beszélgetést Máté Patrik, a Prokon tagja, a Magyar Nemzet újságírója moderálta. Steiner Attila elmondta, hogy gyorsan változó világban élünk, ahol a cél energiaszuverenitásunk növelése mind a megújuló energiák, mind az atomenergia területén. Rámutatott, hogy a villamosenergia-fogyasztás irányába kell haladni, amely esetében fontos a hálózat rugalmasságának fejlesztése. Lánczi Tamás a helyzetet úgy értékelte, hogy a magyar kormányzatnak energiabiztonságunk érdekében ingatag környezetben kell megoldásokat találnia. A politológus a magyar kormánnyal szemben nagyfokú méltánytalanságot lát az Európai Unió és a nemzetközi szereplők részéről annak ellenére, hogy a kormány az elmúlt évtizedben nagy erőfeszítéseket tett az itthoni energetikai ellátás zavartalan működése érdekében.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában a következő télen prognosztizálható a gázhiány, az orosz földgáz kiesésével körülbelül 40-50 millió köbméternyi hiányt várnak. Rámutatott, hogy Európának az enyhe tél mellett az is szerencsésen alakult, hogy Kínában viszonylag alacsony volt a gazdasági növekedés, és így nem vásároltak olyan mértékben cseppfolyósított gázt (LNG), viszont a következő télen akár az összes LNG mennyiséget, amely Európába áramlik, felszívhatják a piacról. Úgy látja, hogy az elektrifikáció lehet a megoldás, szerinte elkezdődött a nukleáris reneszánsz, így egyre inkább esélyes, hogy Magyarország az energia-portfolióját még inkább diverzifikálja. Lánczi Tamás szomorúan konstatálta, hogy Európa zsarolható állapotba kerülhet, ha energetikai kereskedelmi kapcsolatait csupán egy irányba kívánja terelni.

A kerekasztal-beszélgetést követően a közönség kérdezhetett a vendégektől.

BLA|arena 2023.05.22