Események betöltése

« Összes események

  • Ez az esemény elmúlt.

A vajda, a király és a nádor – Drakula, Mátyás király, Esterházy Pál és egy Netflix-sorozat

április 17 @ 18:00 - 20:00 UTC+1

Az 1460-as évektől a 16. közepéig Drakula, alias Vlad Țepeș havasalföldi vajda a korabeli tömegtájékoztatás sztárja volt. 1463-1500 között nyolc kézirat és hét illusztrált nyomtatvány adta hírül a nyugat-európai, valamint az orosz olvasóközönségnek a kegyetlen zsarnok rémtetteit. Emellett számos festmény, metszet és oltárkép is készült róla.

A havasalföldi vajda a legnagyobb román kulturális exportcikké Bram Stoker 1897-ben Drakula címmel megjelent regényének köszönhetően vált. Úgy azonban, hogy Stoker mit sem tudott a vajdáról szóló 15. századi rémtörténetekről, és Drakula ősének nem mást tett meg, mint a hun Attilát. Emellett a vajda jellemzésére a 6. században élt gót történetíró, Jordanes hunokról írt nem épp hízelgő értékelését alkalmazta.

Mielőtt Stoker Drakulát hun-székely-magyarrá avatta volna, a vajda már a 15-17. században is sok szállal kötődött a magyarsághoz. A Hunyadi-család nem kevesebb, mint három nőtagjával volt viszonya, ennek ellenére Mátyás tíz évig háziőrizetben tartotta Budán. Ugyanakkor Drakula egyik fia Corvin János mellett nevelkedett, Pécset pedig lakóházat vásárolhatott a vajda. Esterházy Pál (1635-1713) nádor is büszkén vállalta a félig-meddig fiktív rokonságot a havasalföldi vajdával, akinek egész alakos portréját a fraknói várban az Esterházy-család őseit felvonultató képgalériában helyeztette el.

Az előadás Drakulának a Hunyadi családdal való kapcsolatát, az Esterházyakkal való „rokonságát”, a magyarságkép alakulásában játszott szerepét, valamint a vajda alakja köré szövődő mítoszokat és legendákat mutatja be, melyek napjaink szórakoztatóiparában is tovább élnek, ahogyan azt legújabban Az oszmán Birodalom felemelkedése című Netflix-sorozat is mutatja.

🔹Nagy Levente irodalomtörténész előadása

Az előadást a Harsányi Pincészet borkóstolóval egybekötött bemutatkozója követi.

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

BEJUTÁS A PIROS X-SZEL JELZETT BEJÁRATON

Részletek

Dátum:
április 17
Időpont:
18:00 - 20:00 UTC+1
Rendezvénysorozat:

Szervezők

Batthyány Lajos Alapítvány
Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság
Tokaj-Hegyalja Egyetem
Harsányi Pincészet

Helyszín

Lónyay-Hatvany-villa (Aranybástya szalon és rendezvényterem)
Csónak utca 1.
Budapest, 1015 Hungary
+ Google Térkép