Események betöltése

« Összes események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ferenczy Károly és a nagybányaiak művészete

2022.10.06. @ 18:00 - 20:00 UTC+1

Az ősz az év egyik legszínesebb időszaka. Juhász Gyula gyönyörűen meg is ragadta a lényegét 1924-es Október című versében: „A fény arannyal öntözi még / a szőke akác levelét, / de ez a fény, megérzem én, / már októberi fény…” Az ősz olyan, akár egy második tavasz: a falevelek mintha csodálatos színekben pompázó virágok lennének. A melengető napsütés, az arany fények ragyogása, a koppanó gesztenye hangja, az avar zsizsegése, az egyre hűvösödő fuvallatok – akár egy festőművész, úgy színezi ki a tájat az október.

„Párisba tegnap beszökött az Ősz” – kezdi Ady Endre az azonos című, gyönyörű versét. Bán Blanka művészettörténész ezúttal azonban nem Szent Mihály útjára, hanem Nagybánya dombjai közé invitálja az érdeklődőket az október 6-i előadásán. A nagybányai művésztelep vezető mesteréről, Ferenczy Károlyról már 1886-ban megjósolta Csók István, hogy egyszer még nagy festő lesz belőle: „abbul lesz a piktor, meglássátok. Lefőzi még Munkácsyt” – idézve őt. Ferenczy 1896-ban, a millennium évében telepedett le pályatársaival Nagybányán, ahol, Réti István szavaival élve, „a lombok között a vándor napsugár mindig másutt lövellte keresztül nyilait az átlátszó, mély smaragdos lombháttéren”. A város természeti és földrajzi adottsága inspirálta az itt letelepedő alkotókat, mindemellett pedig egy páratlan művészkolónia is létrejött itt. Megszokott látványnak számított, hogy a szabadiskola és Ferenczy növendékei fel-feltűntek vásznaikkal Nagybánya különböző pontjain és a szabad ég alatt alkottak.

Az előadás során a Nagybányán született művekből láthatnak egy különleges, őszi válogatást, miközben természetesen megismerhetik a művészettörténeti hátterüket és jelentőségüket is. Az alkotásokat szemlélve szinte hallhatják a napsütésre kipergett zümmögő bogarak moraját, a gyümölcsöt lakmározó madarak csiripelését, s érezhetik bőrünkön az utolsó napsugarakat – „de ez a fény, megérzem én, / már októberi fény…”

🔹Bán Blanka, művészettörténész előadása

 

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A rendezvényről kép- és videófelvétel készül.

BEJUTÁS A PIROS X-SZEL JELZETT BEJÁRATON

Részletek

Dátum:
2022.10.06.
Időpont:
18:00 - 20:00 UTC+1
Rendezvénysorozat:

Helyszín

Lónyay-Hatvany-villa (Galéria terem)
Csónak utca 1.
Budapest, 1015 Hungary
Helyszín weboldala

Szervező

Batthyány Lajos Alapítvány
Szervező weboldala