BLA|arena – Németország, egy nappal a választások után

Bármi és annak ellentéte is megtörténhet a német választások után – összegezhetők a Batthyány Lajos Alapítvány BLA|arena programsorozata keretében megtartott „Németország, egy nappal a választások után” című rendezvényén elhangzottak.  Az eseményt – amely egy kötetlen beszélgetés volt két Németország-szakértő, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és alapítványunk szakmai programvezetője, Pócza István között – kiemelt érdeklődés kísérte.

A kitüntetett érdeklődés nem véletlen, hiszen Németország nem csupán egy európai uniós tagállam, hanem az EU egyik meghatározó hatalma, Magyarország egyik legfontosabb gazdasági és politikai partnere. Németország az elmúlt 16 évben számos változáson ment keresztül, voltak jó és rossz politikai döntések, egy azonban biztos: Angela Merkel személye alapvetően a stabilitást és a biztos pontot jelentette a német politikában – értett egyet a rendezvény két előadója.

Nógrádi György arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy még nem lehet biztosat mondani arról, hogy ki is lesz a következő kancellár, ugyanis egy több szempontból is furcsa választási eredmény született, a pártoknak mindenekelőtt értékelniük kell az eredményeket és a kialakult helyzetet, s ezt követően tudják majd felvázolni stratégiáikat. Bárki is lesz a kancellár – tette hozzá Pócza István – óriási teljesítmény-kényszerben lesz már az első száz napban, ugyanis tevékenységét bel- és külföldön egyaránt Angela Merkelhez fogják mérni. Szerinte még a németek sem álltak át teljesen „fejben”, ennek eredménye, hogy egyik kancellár-jelölt esetében sem regisztráltak kiugróan magas társadalmi támogatottságot.

Nógrádi György szerint a kialakult helyzet a kisebb pártok számára lehet kedvező, hiszen jelen helyzetben akár királycsinálók is lehetnek, de rendkívül messze vagyunk attól, hogy egyértelműen kijelenthető legyen, milyen megállapodás születik, s milyen kormánykoalíció alakul majd. Ez nem lesz egy könnyű menet – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő -, hiszen számos kérdésben, így az adózásban, a környezetvédelemben és a migrációban is jelentős különbségek lehetnek a pártok elképzeléseiben, s egy rendkívül széttartó kormánykoalíció nehezen tudna megfelelően reagálni a felgyorsult világunkban Németországot érintő kihívásokra.

Bármilyen koalíció is alakul, az a német belpolitika további balra tolódását segítheti elő – mondta el Pócza István –, aki szerint a hagyományos német konzervatív pártok, a CDU és a CSU is erősen balra tolódott az elmúlt évtizedekben, amely egyrészt a középre törekvésben egy eltúlzott lépés volt, másrészt a német média balliberális médiatúlsúlyának eredménye. A centrumpolitizálás Nógrádi György szerint is az egyik kulcs a német politika elmúlt évekbeli trendjeinek megértéséhez, ez azonban a hagyományos két nagypárt, a szocdem SPD és a CDU/CSU szövetség jelentőségének erős, korábban soha nem látott népszerűség-csökkenésével járt.

A rendezvény második részében a közönségkérdéseké volt a főszerep, az esemény pedig egy nagy közös gondolkodássá alakult. A rendezvény több résztvevője is izgalmas hozzászólásokkal, lényeges kérdésekkel tette még élvezetesebbé a programot. Az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó kérdés az volt, hogy Magyarországnak mi az érdeke a jelen helyzetben. Nógrádi György és Pócza István kölcsönösen egyetértett abban, hogy hazánk számára a legfontosabb egy erős és gazdaságilag-politikailag stabil, együttműködésre törekvő, a felesleges politikai vitáktól és ideológiai harcoktól pedig távol maradó Németország.

BLA|arena 2021.09.28