Hírek

2024.07.05 Rendezvény

Élményekben gazdag rendezvényévadot zár a Batthyány Lajos Alapítvány

Közéleti és kulturális programsorozataink több ezer nézőt vonzottak 2023 szeptembere és 2024 júniusa között. Szeptembertől újra a megszokott, színes kínálattal várjuk az érdeklődőket!

2024.06.21 BLA|közélet

Nyárnyitó hangversennyel zártuk rendezvényévadunk

Közéleti programsorozatunk a Semmelweis Kamarazenekar vidám, nyári hangversenyével zárta a 2023/2024-es szezont.

2024.06.18 BLA|kult

A New York bérlője, „a bedeszkázott riporter”

A századforduló virtigli budapesti polgárára, az újságíróként, íróként és vendéglátósként is maradandót alkotó Tarján Vilmosra emlékeztünk, kulturális programsorozatunk nyári szünet előtti utolsó előadásán.

2024.06.14 BLA|közélet

Nógrádi György könyvbemutatója: Merkel – Eszmény és valóság

A 21. század legmeghatározóbb német politikusáról, Angela Merkelről írt könyvet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, melyet közéleti programsorozatunk keretében mutattunk be, a Lónyay-Hatvany-villában.

2024.06.12 Doktori Program

Tudományos konferencián mutatták be kutatásaikat Doktori Programunk résztvevői

A szokásokhoz híven, székhelyünkön, a Lónyay-Hatvany-villában zajlott a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjában résztvevő PhD-hallgatók éves szakmai konferenciája, mely során a doktoranduszok a szélesebb közönséggel is ismertették kutatási témáikat.

2024.06.12 Elemzés Friss

Egy választás margójára: mire figyeljünk az elkövetkező egy évben?

Egy választást követően a figyelem jellemzően a múltra, illetve a közeljövőre, az elkövetkező néhány hétre összpontosul. A vasárnapi eredmények ugyanakkor nagyobb távlatokra fókuszáló kérdésekre is lehetőséget adnak, elsősorban ezeket igyekszünk most felsorolni.

2024.06.11 BLA|kult

Nők, extázisban – Szentek és amazonok

Modern és egyedi zenei-, valamint látványvilággal idézte meg az elmúlt két évezred karizmatikus női szentjeinek szakrális tapasztalatait Prieger Zsolt és Magyar Bori, BLA|kult programsorozatunk tegnapi eseményén.

2024.06.06 BLA|közélet

Elemzői vita a vasárnapi EP-választásról

Magyarország vasárnap választ. Az eddigi kampányról, a háttérben zajló mozgásokról, és a közvélemény-kutatások adatai alapján, a várható eredményről beszélgettek szakértő vendégeink, a PROKON-nal közösen szervezett közéleti rendezvényünkön.

2024.06.04 BLA|kult

Két világháború árnyékában: Budapest a Horthy-korszakban

„Budapesti történetek” című sorozatunk, Koniorczyk Borbála urbanista, a hosszúlépés. járunk? társalapítójának előadásával folytatódott. Ezúttal a főváros két világháború közötti építészete került a fókuszba.

2024.05.30 BLA|közélet

Elemzői vitát tartottunk a budapesti főpolgármester választásról

Tíz nap van hátra a soron következő önkormányzati és európai parlamenti választásokig. A PROKON-nal közösen szervezett szakértői kerekasztal-beszélgetésünk középpontjában a fővárosi helyhatósági kampány, és Budapest helyzete állt.