Hírek

2022.11.24 BLA|kult

A száz éve született Nemes Nagy Ágnesre emlékeztünk

2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulója tiszteletére centenáriumi évet hirdetett, melyhez Alapítványunk is csatlakozott.

2022.11.18 BLA|kult

Mestermű vagy átverés? – Hamis festmények nyomában

A festményhamisítás szinte egyidős a festészettel. A modern technológiák segítségével azonban a legrafináltabb módon készült hamisítványokat is ki lehet szűrni. Végvári Zsófia, a Festményvizsgálati Labor vezetője izgalmas előadás keretében számolt be tapasztalatairól.

2022.11.17 BLA|arena

Állhatatosság és példamutatás

Két szakmailag és emberileg egyaránt kiemelkedő magyar orvosnőre, a 100 éve elhunyt Hugonnai Vilmára és a 10 éve eltávozott Kopp Máriára emlékeztünk a Magyar Női Unióval és a Kopp Mária Intézettel együttműködésben szervezett közös rendezvényünkön.

2022.11.14 BLA|globus

Élelmiszerárak a háború árnyékában

Nagy István Magyarország agrárminisztere BLA|globus geopolitikai programsorozatunk kerekasztal-beszélgetésén fejtette ki gondolatait a napjainkban tapasztalható piaci trendekről, valamint a magyar mezőgazdaság és feldolgozóipar helyzetéről.

2022.11.10 BLA|arena

Elmaradt a teljes republikánus siker

Az amerikai félidős választások eredményeit elemezték szakértő vendégeink, a PROKON-nal közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésünkön.

2022.11.08 BLA|kult

Az Aranybástya kincsei

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása az Alapítvány székháza, a Lónyay-Hatvany-villa újjáépítését megelőzően a helyszínen feltárt Árpád-kori, késő középkori és hódoltság kori leleteket mutatja be interaktív formában.

2022.11.07 BLA|kult

A Munkácsy-jelenség: A magyar ugarról a párizsi elitig

Az egyik legkiemelkedőbb magyar festőgéniusz, Munkácsy Mihály népmesébe illő életútjáról tartott előadást Krasznai Réka művészettörténész, BLA|kult programsorozatunk legutóbbi előadásán.

2022.11.04 BLA|arena Fiatalok Batthyány Köre

Rövid távon lehetetlen felváltani az orosz energiát

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös rendezvényén az európai szankciós politika megítélése, valamint annak gazdasági hatásai kerültek napirendre.

2022.11.02 BLA|arena

Magyarország az elsők között nyújtott segítő kezet a hitük miatt üldözött afrikai és közel-keleti keresztényeknek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Hungary Helps Programról adott elő a Morus Vezetőképző Akadémiával közösen tartott rendezvényünkön.

2022.11.02 BLA|arena Fiatalok Batthyány Köre

Kérdezz-felelek Jellinek Dániellel

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös programsorozatának legújabb vendége Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója volt. Magyarország vezető ingatlanfejlesztője a hazai ingatlanpiac helyzetéről és az előttünk álló gazdasági kihívásokról beszélt az érdeklődőknek.

2022.10.26 BLA|katedra Doktori Program

Folytatódik nagy sikerű Doktori Programunk

Az oklevélátadó ünnepséggel hivatalosan is elindult Doktori Programunk a 2022/2023-as akadémiai évben. A doktoranduszokat Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Dezső Tamás, valamint Dr. György László, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntötte.

2022.10.21 BLA|kult

Az alig ismert Lánchíd

A főváros életében a 19. század közepétől meghatározó szerepet tölt be a Lánchíd. A Budavári Lakosok Szövetségével közösen szervezett rendezvényünkön Domonkos Csaba, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője adott elő az egyedülálló építmény rendkívül gazdag történelméről.

2022.10.20 BLA|katedra

Lónyay Menyhért 200

Kétszáz éve született Lónyay Menyhért, székhelyünk egyik névadója, néhai pénzügyminiszter, miniszterelnök. A jubileumra készült életrajzi kötetet minikonferencia keretében mutattunk be.

2022.10.17 BLA|arena

Családtámogatási konferencia a Lónyay-Hatvany-villában

A kormány továbbra is fenntartja és fejleszti a családtámogatási rendszert, mert a társadalom alapegységének a családot tekinti – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és a Batthyány Lajos Alapítvány által szervezett eseményen.

2022.10.16 BLA|katedra

Nők a jogtudományban

Az elmúlt évtizedekben egyes jogászi hivatásrendekben döntő fölénybe kerültek a nők, mindezek ellenére kevés szó esik a nők helyzetéről a jogtudomány területén. A Batthyány Lajos Alapítvány és a JÖSz Intézet hiánypótló szakmai konferenciát tartott, mely válaszokkal szolgált az ügyben felmerülő kérdésekre.

2022.10.14 BLA|katedra

Ökologikus társadalom fenntartható népességgel

A 21. század jelentős kihívások elé állítja a nemzetállamokat. Az egyik legégetőbb ezek közül, a fentartható népesség kérdése. Tóth I. János most megjelent könyve épp erre keresi a választ.

2022.10.13 BLA|arena

„Minden kereszténynek joga van a keresztény nevelésre”

Lélekmentés másként – a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet közös konferenciát tartott a keresztény értékrenden alapuló gyermeknevelésről.

2022.10.10 BLA|kult

„A legnagyobb nagybányai” – Ferenczy Károly és a nagybányiak művészete

A századforduló egyik legmeghatározóbb magyar művésztelepéről, a nagybányai kolóniáról, és az itt nevelkedett kiemelkedő mesterekről tartott előadást Bán Blanka művészettörténész.

2022.10.07 BLA|arena Fiatalok Batthyány Köre

Kérdezz-felelek Kocsis Mátéval

Közéleti, politikai és személyes kérdésekre is válaszolt a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre közös rendezvényén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

2022.10.04 BLA|kult

„Művészet nélküli élet nem létezik”

Nemcsak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte kiállításokkal várja az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja programsorozat, melynek egyik kiemelt tárlata a Lónyay-Hatvany-villában kerül bemutatásra.

2022.09.29 BLA|kult

Egy univerzális mester: Vaszary János

Bellák Gábor művészettörténész, előadásában végigvette a 20. századi magyar képzőművészet meghatározó alakjának korszakait, a naturalizmustól kezdve, a szecesszión, az impresszionizmuson és az expresszionizmuson át a kubizmusig.

2022.09.28 BLA|arena

Lakitelek 35

„Megpróbáljuk a lehetetlent, hogy elérjük a lehetségest!” – 35 éve volt a Lakiteleki Találkozó – címmel a Batthyány Lajos Alapítvány és a Rubicon Intézet beszélgetést szervezett, amelyen Lezsák Sándor országgyűlési képviselő mesélt a történelmi eseményről, és az azóta eltelt évtizedekről.

2022.09.21 BLA|katedra

Könyvbemutató: Bonntól Berlinig

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő új könyvében a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjainak, államfőinek és külügyminisztereinek politikai pályáját tekinti át 1949-től 2022-ig.

2022.09.16 BLA|kult

Évszázadokon át meghatározó volt a magyar kávéházi cigányzene

A Batthyány Lajos Alapítvány első őszi kulturális eseménye a magyar kávéházi cigányzene egyedülálló történetét mutatta be a 17. századi indulástól napjainkig.

2022.08.18 Friss

Reprókiállítással állít emléket Hatvany Ferenc egykori, világhírű gyűjteményének a Batthyány Lajos Alapítvány

A tizenhárom kiválasztott műalkotás másolata eredeti méretarányban készült el. Az egyes reprodukciók mellé kihelyezett információs táblák a 20. századi magyar festészet, a magyar műgyűjtéstörténet elismert szakértője, Molnos Péter közreműködésével kerültek összeállításra.

2022.08.02 Rendezvény

Sikeres rendezvényévadot zár a Batthyány Lajos Alapítvány

Közéleti, tudományos, geopolitikai és kulturális programsorozataink többezer nézőt vonzottak 2021 szeptember és 2022 júliusa között. Szeptembertől még színesebb kínálattal várjuk az érdeklődőket!

2022.07.06 BLA|arena

Transzgender-jelenség a nemzetközi sportban

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Mandiner kerekasztal-beszélgetést tartott a Lónyay-Hatvany-villában. A rendezvényen Schmitt Pál volt köztársasági elnök, olimpikon, a NOB magyar sportdiplomatája, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) orvosi bizottságának elnöke és Csisztu Zsuzsa, a Mandiner Sport rovatvezetője, sportjogász osztotta meg gondolatait.

2022.06.24 BLA|katedra

A szerhasználó útja

A marihuána-legalizáció drámaian növekvő társadalmi problémákhoz vezet a külföldi tapasztalatok alapján. Itthon egyre erősödik az online drogpiac, a dílerek a szabályozás kijátszására törekszenek. Többek között ezen folyamatokra is fény derült a Batthyány Lajos Alapítvány és a Drogkutató Intézet közös szakmai konferenciáján.

2022.06.20 BLA|katedra

Tudományos konferencián mutatkoztak be Doktori Programunk résztvevői

A Lónyay-Hatvany-villában zajlott a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjában résztvevő PhD-hallgatók két napos szakmai konferenciája, mely során a doktoranduszok ismertették kutatási témáikat.

2022.06.16 BLA|kult

Édes élet a festményeken

Kulturális programsorozatunk legutóbbi eseményét – rendhagyó módon – az Aranybástya étteremben tartottuk, ahol pompás borok és ínycsiklandozó falatok társaságában mesélt Sepsey Zsófia művészettörténész, a gasztronómia és a festészet kapcsolatáról.

2022.06.10 BLA|kult

Versben mondom el – Emlékezés a trianoni tragédiára

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének magával ragadó és megható műsora, méltó emléket állított, az első világháborút lezáró, a magyar nemzet számára tragikus következményekkel járó békeszerződésnek.

2022.06.09 BLA|globus Fiatalok Batthyány Köre

A jövőben még inkább fontos lesz az erős haderő kialakítása

Dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára, valamint Prof. Dr. Dezső Tamás, történész, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnöke a konvencionális, illetve a modern hadviseléshez kapcsolódó aktuális kérdéseket vitatta meg rendezvényünkön.

2022.06.03 BLA|kult

Art deco építészet Budapesten

Magyaróvári Fanni Izabella művészettörténész-muzeológus előadásából kiderült, hogy mitől lesz egy épület art deco, és hogy kik tervezték a csillogó üzletportálokat, a színes kávézókat és díszes bérházakat, amelyekben a metropolisszá vált Budapest polgárai éltek és szórakoztak.

2022.05.30 Kiadvány

BLA Doktori Ösztöndíjprogram tanulmánykötet 2020/2021

A mintegy 900 oldalas kiadványunkban bemutatkoznak a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Ösztöndíjprogramjának résztvevői.

2022.05.27 BLA|arena

A gyermekvédelem a jövő záloga

A gyermekvédelmi népszavazást követően, a közelgő gyermeknap alkalmából a Batthyány Lajos Alapítvány és a Szent István Intézet gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakembereket, valamint a téma iránt érdeklődőket hívott meg, hogy feltérképezzék a gyermekvédelem aktuális kérdéseit.

2022.05.24 Friss

Séta a Lónyay-Hatvany-villában

Havi rendszerességgel indult tárlatvezetéssel egybekötött séta a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyéül szolgáló Lónyay-Hatvany-villában, melynek keretében az újjáépítésről, az újonnan létrejött terekről és az épület egykori tulajdonosairól kaphatnak átfogó képet az érdeklődők.

2022.05.17 BLA|arena

Konferencia a gyermekek védelmében

Védett Élet címmel rendezett konferenciát a Batthyány Lajos Alapítvány és a Védett Társadalom Alapítvány, a Lónyay-Hatvany-villában.

2022.05.11 BLA|kult

Az élvezet esztétikája – az art deco művészete

Bellák Gábor művészettörténész előadásában hangsúlyozta, hogy az art deco stílus hozta közel a befogadót a korábban megjelent avantgárdhoz, ami által a nagyközönség számára is élvezetet nyújtott a luxus, a kifinomult szépség, az erotika, a borzongás lenyűgöző együttese.

2022.05.03 Kiadvány

Batthyány Lajos Alapítvány: A mértéket őrizzük

Legfrissebb kiadványunkban bemutatjuk a Batthyány Lajos Alapítvány és a szervezet égisze alatt működő think-tank, a Danube Institute széleskörű tevékenységét.

2022.04.27 BLA|arena

Papírforma a választáson, de biztató jelek a francia jobboldalnak

Franciaországban április 24-én zajlott az elnökválasztás második fordulója, amelynek győztese a jelenleg is hivatalban lévő Emmanuel Macron lett. Minek köszönhető ez az eredmény, és mi várható a következő Macron-ciklustól?

2022.04.21 BLA|arena

Konferencia a családok megerősítéséről

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Familiaris Consortio Egyesület közös rendezvényén számos döntéshozó, szakpolitikus és szakértő szólalt fel az ügyben.

2022.04.19 BLA|kult

Swingkoncert a Lónyay-Hatvany-villában

Myrtill és a Swinguistique zenekar francia sanzonokkal idézte meg a 20-as, 30-as évek Párizsát, és még egy-két magyar sláger is felcsendült.

2022.04.17 BLA|kult

Csontváry Kosztka Tivadar – a meg nem értett művész élete

Bán Blanka művészettörténész a BLA|kult programsorozat keretében tartott előadást a századforduló egyik legnagyobb magyar képzőművészének életútjáról.

2022.04.14 BLA|arena Fiatalok Batthyány Köre

Magyarország megvédése fontos csatatere a világban zajló kulturális háborúnak

A falvakban és városokban kirajzolódik egy normális Magyarország képe, de amíg szembe megyünk a nyugati liberális mainstreammel, addig minden lehetséges eszközzel támadni fognak minket. Többek közt ez is elhangzott a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre által rendezett választás-értékelőn.

2022.04.12 BLA|katedra

Talleyrand – Egy politikai zseni története

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő könyvet írt Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord francia államférfi életéről, melyet a BLA|katedra programsorozat keretében mutatott be.

2022.04.08 BLA|arena

Történelmi győzelem után – a választás értékelése

Miért mérték alul a közvélemény-kutatók a kormányzópártok esélyeit?

2022.04.04 BLA|kult

Hazatért örökség

2021 őszén adták át a Batthyány Lajos Alapítvány új székhelyét, az újjáépült Lónyay-Hatvany villát, amely az elmúlt fél év során a budavári kulturális élet meghatározó, pezsgő közösségi terévé vált. Közel nyolc évtized után tértek haza az egykori tulajdonos, báró Hatvany Ferenc festőművész, műgyűjtő alkotásai.

2022.03.31 BLA|arena

Mire számítsunk vasárnap?

A Batthyány Lajos Alapítvány, a Mandiner és a Prokon Ifjúsági Szervezet Gyújtópontok ’22 című sorozatának elemzői vitaestjén, a legnagyobb hazai közvélemény-kutató intézetek vezetői osztották meg szakmai véleményüket az előttünk álló országgyűlési választásokról.

2022.03.29 BLA|kult

Rapszódia – Hommage à Bartók Béla

Szilasi Alex, világhírű Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, számos magyar és nemzetközi zenei díj kitüntetettje különleges koncertet adott a Lónyay-Hatvany villában.

2022.03.25 BLA|arena

Az orosz gáz csak hosszútávon lesz lecserélhető

Az európai döntéshozók egyre többet beszélnek az Oroszország elleni energetikai embargóról. Lehetséges ez? Lemondhatunk az orosz gázról? A Batthyány Lajos Alapítvány és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kerekasztal-beszélgetést szervezett a kérdés kapcsán.

2022.03.23 BLA|katedra

Jog és digitalizáció

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Jösz Intézet közös egész napos konferenciát szervezett A digitalizáció a jogban – Jog a digitalizációban címmel. Számos ismert jogász és gazdasági szakember tette közértehetőbbé jelenlegi és a jövőben zajló digitalizációs folyamatokat.

2022.03.22 Friss

Tíz millió forinttal támogatja a Batthyány Lajos Alapítvány az ukrajnai háború áldozatait

A Batthyány Lajos Alapítvány a kuratórium egyhangú döntése alapján tíz millió forintot adományoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javára, a segélyszervezet ukrajnai menekültek humanitárius ellátása érdekében végzett áldozatos tevékenységének támogatására.

2022.03.18 BLA|arena

BLA|arena – A 21. század kihívása: a digitalizáció

A digitalizációról és annak beláthatatlan hatásairól szervezett beszélgetést a Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Ifjúsági Szervezet és Politikatudományi Szakkollégium. A téma szomorú aktualitását az orosz-ukrán konfliktus információs háborúja adja.

2022.03.16 Esemény

Mikszáth Kálmán-díj 2022 – Életművek díjazása

Idén a 16. alkalommal adták át a 2006-ban alapított Mikszáth Kálmán-díjat, melyet a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenységért, illetve a rádiós műsorvezetői munka elismeréseként adományoznak a média képviselőinek.

2022.03.14 BLA|katedra

Tehetséggondozással a politikatudomány jövőjéért

Közös szakmai konferenciát tartott a Batthyány Lajos Alapítvány és a Bihari Mihály Alapítvány. A kerekasztal-beszélgetésen felszólalt Pesti Sándor egyetemi tanár, a Bihari Mihály Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szabó Máté egyetemi tanár, valamint Stump István egyetemi tanár, kormánybiztos.

2022.03.10 BLA|kult

BLA|kult – Muzsika és festészet – Bartók Béla másik élete

„…úgy áll előtte a hangok összessége, mint festő előtt a színeké (a látható természet); úgy hall ki abból hangokat, mint festő a nézett természetből meglát színeket” – írta Berény Róbert festőművész Bartókról a Nyugatban, 1911-ben.

2022.03.09 BLA|arena

BLA|arena – Az európai keresztény kultúra a progresszió gyűrűjében

A diszkrimináció és tolerancia narratívája üres frázisoknak tűnnek az egyre növekvő ideológiai nyomás árnyékában, amely leginkább a keresztény értékek ellen irányulnak.

2022.03.07 BLA|kult

BLA|kult – A múlt velünk él továbbra is

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Megafilm díjátadót rendezett a „Béke – A nemzetek felett: valóságismereti és történelmi vetélkedő középiskolásoknak” program keretében kimagaslóan teljesítő diákoknak.

2022.03.04 BLA|arena

BLA|arena – Újjáalakuló világrend

A közösségi média segítségével világszerte megtapasztalhatják az emberek, milyen szörnyűségekkel jár a háború. A jövő bizonytalan: a szankciók hatékonysága kérdéses, és az is, hogy az új világrendben lesz-e vezető pozíciója Európának.

2022.03.01 BLA|arena

BLA|arena – Gazdasági válságok kora Európában

A járvány utáni világgazdasági visszarendeződés elkezdődött, viszont a normális kerékvágásba való visszatérés még várat magára. A múlt héten kirobbant orosz-ukrán háború pedig aggodalomra ad okot, és további nem várt negatív hatásokat hozhat magával.

2022.02.27 BLA|kult

BLA|kult – Emberfeletti küzdelmek a Sziklakórházban

A Batthyány Lajos Alapítvány a kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén, a Budavári Lakosok Szövetségével együttműködésben, mutatta be a Szikla – Lángok ölelésében című dokumentumfilmet.

2022.02.24 BLA|arena

BLA|arena – Európa a demográfiai és migrációs válságok korát éli

A két folyamat szorosan összefügg, de különböző politikai értékek és érdekek húzódnak meg az Európai Unión belül a kihívások kapcsán.

2022.02.17 BLA|arena

BLA|arena – Évértékelők értékelője

Lánczi Tamás, a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor évértékelőjét vetették össze. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta.

2022.02.12 BLA|kult

BLA|kult – Eltűnt festmények nyomában

A magyar művészettörténet egyik legismertebb festője Szinyei Merse Pál, akinek művei széles körben népszerűek és társadalmilag beágyazottak, de mégsem ismerjük az életmű egészét, ugyanis fontos alkotásai hiányoznak. Prágai Adrienn művészettörténész előadása.

2022.02.08 BLA|globus

BLA|globus – Új világrend alakul

Vajon Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, képes-e az amerikai társadalmat egységessé és erőssé tenni, maradandót alkotni a geopolitikai térben? – Ez a kérdés állt Magyarics Tamás diplomata, Amerika-szakértő előadásának középpontjában.

2022.02.04 BLA|globus

BLA|globus – A Magyar Honvédség a társadalomból építkezik

Az elődeink által megteremtett értékeket kötelességünk megvédeni – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a biztonságpolitikai programsorozatunk keretében tartott előadásán.

2022.01.31 BLA|globus

BLA|globus – Korunk kihívásai – Bízhatunk-e a jövőben?

A demográfiai robbanás és a migráció jelenünk és jövőnk egyik legégetőbb problémája, amelynek kezelése leginkább a gazdag és fejlett társadalmakra hárul.

2022.01.28 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Mostanra sikerült megteremteni a médiaegyensúlyt Magyarországon

A konferencia zárásaként egy kerekasztal-beszélgetésen feszült egymásnak a hagyományos újságírói felfogás és a médiagyártást háborús keretek között értelmező hozzáállás.

2022.01.28 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Így dől meg a kormánypárti médiatúlsúlyról szóló narratíva

Fontos megállapítás, hogy a magyarok fele-fele arányban fogyasztják a kormánybarát és a kormánykritikus médiát – hangzott el az Igazságháborúk című konferencián Boros Bánk Levente előadásában.

2022.01.28 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – A bíróság sokszor öncenzúrára ítéli a médiaszolgáltatókat

Az Igazságháborúk című konferencia második részében Mayer Erikával, az MNMSZ alelnökével beszélgetett Szöllősi György, az MNMSZ elnökségi tagja médiajogról, bírósági gyakorlatokról sajtóperekben, valamint az új médiafelületek által diktált kihívásokról és a média szabályozatlanságáról.

2022.01.27 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Koltay András: Többet kéne beszélnünk az igazságkeresésről

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség, az Alapjogokért Központ és a Batthyány Lajos Alapítvány által közösen rendezett „Igazságháborúk” című médiakonferencián adott elő Koltay András, az NMHH elnöke a Lónyay-Hatvany-villában.

2022.01.27 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Szánthó Miklós: A posztkommunista struktúrák megtörése zajlik a médiában

Erősödnek a jobboldali hangok a nyilvánosságban, legújabban pedig a közösségi médiában építkeznek hatékonyan konzervatív felületek – mutatott rá Szánthó Miklós, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke az Igazságháborúk című konferencián.

2022.01.27 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Varga Judit: Súlyos tüneteket produkál az agresszív nyugati liberalizmus

Varga Judit igazságügyi miniszter is felszólalt az Igazságháborúk címmel tartott konferencián, amit a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ), az Alapjogokért Központ, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány rendezett csütörtökön a sajtószabadságról.

2022.01.27 BLA|arena Igazságháborúk

BLA|arena – Elszántsággal és erővel az igazságháborúban

Igazságháborúk címmel tartott konferenciát a sajtószabadságról a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ), az Alapjogokért Központ, valamint a Batthyány Lajos Alapítvány. Az eseményen felszólalt többek között Toót-Holló Tamás, az MNMSZ elnöke is.

2022.01.26 BLA|arena

BLA|arena – Lehet-e rossz testbe születni? – vita a gyermekvédelmi népszavazásról

Szükség van-e a gyermekvédelmi törvényre, illetve a népszavazásra? Van-e hatása az LMBTQ-propagandának a személyiségfejlődésük folyamatában lévő gyermekekre? Álprobléma-e a nemváltó műtétek propagálásának ügye? Erről vitázott Lukácsi Katalin, Vágvölgyi Gergely és Bohár Dániel.

2022.01.21 BLA|kult

BLA|kult – Napfény, merész színek, természet

Kulturális programsorozatunk keretében „Kultuszon innen és túl – Szinyei Merse Pál élete és utóélete” címmel elevenedett meg a festő alakja Prágai Adrienn művészettörténész, muzeológus előadásában.

2022.01.19 BLA|globus

BLA|globus – Kazahsztánra szegeződik a világ szeme

Idei első rendezvényünkön az érdeklődők választ kaphattak szakértő vendégeinktől – Nógrádi Györgytől és Hóvári Jánostól – arra, hogy mi is történik valójában Kazahsztánban.

2022.01.12 BLA|kult

BEHARANGOZÓ: BLA|kult – Kultuszon innen és túl – Szinyei Merse Pál élete és utóélete

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása, melynek apropóján a BLA|kult programsorozat keretében, a művész mindmáig meghatározó hatásáról, a személyéhez és művészetéhez egyaránt fűződő kultuszról tartunk előadást.

2022.01.06 MEMENTO

200 éve született Lónyay Menyhért

Székhelyünk, a Lónyay-Hatvany-villa építtetője a kiegyezés utáni második magyar miniszterelnökként turbulens időkben vállalt hivatalokat, de pénzügyi tudására és szervezőkészségére nagy szüksége volt a Monarchia újjászülető magyar államának.

2021.12.23 Friss

A Lónyay-Hatvany-villa építész szemmel

Az egyik legelismertebb hazai építészeti szaklap, az Octogon jelentetett meg írást a Batthyány Lajos Alapítvány új székhelyéről. A magazin írását szemlézzük.

2021.12.22 BLA|katedra

BLA|katedra – Az amerikai Dél: régi rend az Új-világban

A közelgő ünnepek ellenére is telt ház fogadta Szilvay Gergely új könyvének bemutatóját a Lónyay-Hatvany-villában, a Batthyány Lajos Alapítvány, a Rubicon Intézet és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közös rendezvényén.

2021.12.14 BLA|katedra

BLA|katedra – Gyógyítás szívvel-lélekkel

Ezzel a címmel jelent meg a Dr. Merkely Béla Széchenyi-díjas magyar kardiológus szakorvos életpályáját bemutató könyv, a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával, a Lexica Kiadó gondozásában.

2021.12.10 BLA|arena

BLA|arena – Meddig gyűrűzik az energiaválság Európában?  

„Fázni fog-e télen Európa? Küszöbön az energiaválság” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Batthyány Lajos Alapítvány.

2021.12.09 BLA|globus

BLA|globus – Európa és a világ jövője a demográfiai robbanás árnyékában

A muszlim világban tapasztalható túlnépesedésről, és ezen folyamat következményeiről tartott előadást Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

2021.12.07 BLA|kult

BLA|kult – Értékteremtők Nógrádban

Kulturális programsorozatunk keretében bemutattuk az „A hely szelleme” című dokumentumfilm-sorozat első részét, mely hiteles emberekről, közösségszervezőkről és országépítőkről szól, a fenntarthatóság és a hazaszeretet jegyében.

2021.12.02 BLA|katedra

BLA|katedra – A világjárvány hatására megugrott a drogfüggők száma (Drogkutatás 2021 konferencia)

A legújabb trendeket és kutatási eredményeket ismertették a téma legelismertebb haza szakértői a Batthyány Lajos Alapítvány és a Drogkutató Intézet által közösen rendezett szakmai konferencián. 

2021.12.01 Friss

Új feladatok, új lehetőségek – Eredményes évet zár a Batthyány Lajos Alapítvány

Az idei év jelentős változásokat hozott a Batthyány Lajos Alapítvány életében. Új székhelyünkből rövid idő alatt sikerült egy élettel teli kulturális teret teremteni, bevonzva a közélet, a kultúra, a geopolitika és az akadémiai előadások iránt érdeklődő közönséget.

2021.11.30 BLA|arena

BLA|arena – Mit várhatunk az új német kormánytól?

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, Szalai Zoltán, a Mandiner főszerkesztője, és Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője elemezték a német belpolitikai helyzetet a BLA|arena közéleti programsorozat legújabb rendezvényén.

2021.11.29 BLA|arena

BLA|arena – Gyermekvédelmi konferencia: nemzetközi panelisták a nyugati trendekről

Rev. Paul D. Sullins PhD, szociológia professzor és Roger Kiska, nemzetközi jogász az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban tapasztalható családpolitikai helyzetről osztották meg a meglátásaikat.

2021.11.27 BLA|kult

BLA|kult – Lásd, mit mível a szerelem

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Yunus Emre Intézet a BLA|kult kulturális programsorozat keretében koncertet szervezett Kobzos Kiss Tamás, a 2015-ben elhunyt Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, zenetanár emlékére.

2021.11.26 BLA|globus

BLA|globus – Kurdisztán egy békés és biztonságos Irakban érdekelt

Új biztonságpolitikai programsorozatunk első vendégei iraki kurd vezérkari tábornokok voltak, akik az októberben tartott iraki választásokról, a térségben jelenleg zajló folyamatokról, valamint a Közel-Kelet jövőjéről számoltak be az érdeklődőknek.

2021.11.25 BLA|arena

BLA|arena – Gyermekvédelmi konferencia a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén

Nagy médiaérdeklődés övezte a Batthyány Lajos Alapítvány, az Alapjogokért Központ, és a Szent István Intézet Következő ezer év a gyermekekért című konferenciáját. Felszólalt többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, Kocsis Máté, a Fidesz frakció- vezetője és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese is.

2021.11.23 BLA|kult

Nézze vissza Trianon-előadásunk premierjét!

Nagy sikerű előadásunk, a Trianon – Egy nemzet tragédiája megtekinthető feliratozva, HD-minőségben.

2021.11.19 BLA|katedra

BLA|katedra – Aranyvadászok

Bemutatkozott az Aurum Alapítvány a Batthyány Lajos Alapítvány BLA|katedra néven futó akadémiai programsorozata keretében. Céljuk a tehetséges joghallgatók felkutatása és szakmai fejlődésük támogatása.

2021.11.17 BLA|kult

BLA|kult – Trianon: egy nemzet tragédiája

Színházi előadással emlékezett a trianoni békeszerződés több mint egy évszázaddal ezelőtti aláírására a Batthyány Lajos Alapítvány. Az alapítvány felkérésére készült előadás koncepciója Michael O’Sullivan forgatókönyvén alapul, rendezte Rátóti Zoltán.

2021.11.16 BLA|katedra

BLA|katedra – ICCECIP 2021, nemzetközi tudományos konferencia a Lónyay-Hatvany-villában

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Közép-Európai Kritikus Infrastruktúra Védelmi Nemzetközi Tudományos Konferenciát, az ICCECIP-t, ezúttal a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyén. A konferencia idei mottója a „Kinetikus és kibereszközök a kritikus infrastruktúra védelmében” volt.

2021.11.12 BLA|arena

BLA|arena – Az európai gazdaság átalakítása során az egyensúlyra kell törekedni

Az Európai Unió versenyképessége állt a Batthyány Lajos Alapítvány és JÖSz Intézet közös rendezvényének fókuszában, mely során Győri Enikő EP-képviselő, volt madridi és római nagykövet osztotta meg személyes tapasztalatait a résztvevőkkel.

2021.11.11 BLA|kult

BLA|kult – A világfa ágain

A Batthyány Lajos Alapítvány kulturális programsorozatában Kodolányi Gyula A világfa ágain című könyvének bemutatóját tartották tegnap este a Lónyay–Hatvany-villában. A Magyar Nemzet beszámolója az eseményről.

2021.11.11 BLA|kult

BLA|kult – Könyvbemutató és beszélgetés Kodolányi Gyula életpályájáról

Kodolányi Gyula Kossuth-díjas író, műfordító, egyetemi tanár legfrissebb művéről Lánczi András konzervatív filozófus, Gazsó L. Ferenc újságíró, médiaszakember és Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője beszélgetett a szerzővel.

2021.11.10 BLA|kult

BLA|kult – Trianon: Egy nemzet tragédiája (rendezői interjú)

Rátóti Zoltán úgy látja, hogy van egy pillanat, amikor már csak az irodalom és a zene tudja kommentálni azt a fájdalmat, ami bennünket, magyarokat ért a trianoni döntés miatt.

2021.11.08 BLA|katedra

BLA|katedra – Ásatás fegyverek árnyékában: iraki helyzetértékelés

Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke, a Migrációkutató Intézet igazgatója, történész, asszirológus, egyetemi tanár szűk körben számolt be legfrissebb iraki kurdisztáni látogatásáról, mely során a régészeti kutatás mellett a biztonságpolitikai helyzetet is felmérte.

2021.11.05 BLA|katedra Doktori Program

BLA|katedra – Célpontban: a Boko Haram

A Batthyány Lajos Alapítvány doktori ösztöndíjprogramjának második szakmai találkozóján Tóth Klaudia ösztöndíjas, a Migrációkutató Intézet kutatója tartott előadást kutatási témájáról, a Boko Haram terrorszervezetről.

2021.11.03 BLA|arena

BLA|arena – A szuverenitás védelme a cél

Magyarország külpolitikája 2010-2020 címen rendezett kerekasztal-beszélgetést a Batthyány Lajos Alapítvány, melynek apropóját Pesti Sándor, az ELTE-ÁJK docensének azonos című, a közelmúltban megjelent könyve adta.

2021.10.29 BLA|kult

BLA|kult – Összetartozás és hazaszeretet a mozgóképeken keresztül

A kulturális filmek nemzeterősítő szerepéről beszélgetett Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, Bolyáki Attila, a Kulturális Filmek Fesztiváljának alapítója és főszervezője, valamint Pócza István a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője.

2021.10.28 BLA|kult

BLA|kult – Így láttuk az ElkXrtukat

Kulturális programsorozatunk első rendezvényén a 2006 őszi eseményeket bemutató politikai krimit elemezték vendégeink: Pesty László, Császár Attila és Lánczi Tamás.

2021.10.25 BLA|arena

BLA|arena – Gyorsabban érkezik el a demográfiai válság, mint gondoltuk?

Tóth I. János frissen megjelent könyve, a Demográfiai tél kapcsán beszélgetett a jelenleg tapasztalható népesedési folyamatokról és a várható trendekről Molnár Balázzsal, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért stratégiai és koordinációs elnökhelyettesével és Dezső Tamással, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnökével.

2021.10.19 Rendezvény Riport

Mit adott nekünk a kereszténység? – A The Hungarian Conservative lapszámbemutatója

A Batthyány Lajos Alapítvány adott otthont a The Hungarian Conservative magazin legújabb lapszámbemutatójának. A friss kiadás a kereszténység 21. században betöltött szerepére fókuszál.

2021.10.14 BLA|arena

BLA|arena – Csehül járt osztrákok – Mi történt Ausztriában és Csehországban?

Váratlan fordulatokat hozott az elmúlt hétvége, s nem csupán Ausztriában és Csehországban, a történések ugyanis az európai politikára is hatással vannak. Mi történt, miért, s mik is az említett hatások? – ezekre a kérdésekre igyekeztek választ adni előadóink.

2021.10.11 Riport

Alapítványunk székhelyén tartották a Batthyány-díj gálaünnepségét

A Lónyay-Hatvany-villa adott otthon az aradi tizenhárom és gróf Batthyány Lajos kivégzésének emléknapján kezdődött „Batthyány Tematikus Hét” záróeseményének.

2021.10.08 BLA|arena

BLA|arena – Mi lesz veled, Afganisztán?

Az afganisztáni helyzetről és a várható geopolitikai következményeiről beszélgetett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Dezső Tamás történésszel, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnökével. A beszélgetést alapítványunk szakmai programvezetője, Pócza István moderálta.

2021.10.07 BLA|katedra Doktori Program

Ünnepélyes keretek között vehették át oklevelüket a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjába felvételt nyert kutatók

Alapítványunk új székhelyén, a Lónyay-Hatvany-villában tartották a Doktori Program évnyitóját. A 2021/2022-tanévben 39 doktorandusz pályázatát ítélte támogatásra méltónak a bíráló testület.

2021.10.06 MEMENTO

A Batthyány-örökmécsesnél helyezték el az emlékezés koszorúját Alapítványunk vezetői a nemzeti gyásznapon

Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója Alapítványunk névadójára, a 172 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án mártírhalált halt miniszterelnökre emlékezett.

2021.10.06 MEMENTO

A mártírhalált halt gróf Batthyány Lajosra emlékezünk

Batthyány Lajos gróf a reformországgyűlések, valamint az 1848-as polgári forradalom legnagyobb alakjai közé tartozik. Víziója a modern, polgáriasodott Magyarország megteremtése volt. Ezt a célt rendkívül nehéz körülmények között próbálta valóra váltani, mint az 1848 áprilisában kinevezett első felelős kormány miniszterelnöke.

2021.10.05 BLA|arena

BLA|arena – Gázvita a magyar-ukrán-orosz háromszögben

Hazánk energiaellátása, a magyar-orosz gázszerződés,a magyar-ukrán kapcsolatok mellett az európai energiaellátás, a klímavédelem és a kapcsolódó geopolitikai érdekek is szóba kerültek a Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, Deák András az NKE tudományos főmunkatársa és Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója részévtelével lezajlott kerekasztal-beszélgetésen.

2021.09.30 Doktori Program Pályázat

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – Leuveni kutatói ösztöndíjpályázat

Az ösztöndíjra pályázatot nyújthat be bármely mester- vagy PhD képzésen aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató.

2021.09.28 BLA|arena

BLA|arena – Németország, egy nappal a választások után

Bármi és annak ellentéte is megtörténhet a német választások után – röviden így összegezhető Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője, Pócza István helyzetértékelése a kialakult erőviszonyokról. Bővebb részletek a beszámolónkban.

2021.09.26 Riport

A német választási kampány élesben

A Robert Schuman Institute, a Hanns Seidel Stiftung és a Századvég többnapos szakmai rendezvényt tartott Münchenben, melyen a Batthyány Lajos Alapítvány is képviseltette magát.

2021.09.24 Elemzés

Németország választ – Gyorselemzés a voksolás finisében

A legizgalmasabb kérdés – ami a választások kimenetelét is alapjaiban határozza meg –, hogy a németek személyre vagy pártra szavaznak-e. A Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetőjének helyzetjelentése Münchenből.

2021.09.23 BLA|arena

BLA|arena – A jövő évi választások tétjéről vitázott Lánczi Tamás és Horn Gábor

A BLA|arena közéleti programsorozat első rendezvényén Lánczi Tamás, a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója és Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumi elnöke csapott össze a Batthyány Lajos Alapítvány és a PROKON Politikatudományi Szakkollégium közös szervezésében.

2021.09.22 Friss

Szakmai programvezetőnk a helyszínről tudósította a Hír TV-t a közelgő németországi választásokról

A hétvégén törvényhozási választásokat tartanak Németországban. Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője Münchenből jelentkezett be a Hír TV műsorába, és osztotta meg a nézőkkel a helyszíni tapasztalatait.

2021.09.21 Rendezvény Riport

A Batthyány Lajos Alapítvány új székhelye adott otthont a The European Conservative legfrissebb lapszámbemutatójának

A The European Conservative magazin dolga behozni Kelet-Közép-Európát a szabad és színvonalas diskurzusba – a mandiner.hu tudósítása a rendezvényről.

2021.09.20 Rendezvény

30 éves a Batthyány Lajos Alapítvány

Hangulatvideó a Batthyány Lajos Alapítvány jubileumi ünnepségéről, és az Alapítvány új székhelye, az újjáépített Lónyay-Hatvany-villa megnyitójáról.

2021.09.17 Doktori Program

Rendkívül népszerű a fiatal kutatók körében a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programja

A pályázati felhívásra napok alatt több tucatnyian jelentkeztek. A nyertes pályázók közül a legtöbben a közgazdaságtan, a filozófia és a szociológia területén folytatják kutatásaikat.

2021.09.15 Rendezvény Riport

30 év távlatából – hajdani és mai kuratóriumi vezetők a Batthyány Lajos Alapítvány első évtizedeiről

A nemzeti oldal egységén való munkálkodás, az első, rendszerváltozás utáni kormánykoalíció létrehozásában szerzett elévülhetetlen érdemek, jelentős kiadói és tudományos tevékenységek és értékes társadalmi-közéleti küldetést végző szervezetek támogatása – csupán néhány a Batthyány Lajos Alapítvány által elért legfőbb eredmények közül.

2021.09.12 Rendezvény Riport

Hiteles konzervativizmus a jelen kor nehézségei ellenére

A nemzeti, konzervatív oldal előtt álló kihívásokról beszélgetett John O’Sullivan, a Danube Institute elnöke, Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative magazin főszerkesztője és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke.

2021.09.06 Danube Institute Rendezvény

A nemzetállamok a legfontosabb tényezők a világpolitikában – Fórum a tömeges migrációról a Batthyány Lajos Alapítvány új székhelyén

A tömeges migráció nem erősebbé, hanem gyengébbé teszi az Európai Uniót – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Danube Institute fórumán.

2021.09.03 Rendezvény Riport

Gulyás Gergely: kell egy olyan konzervatív keresztény bázis, amely távlatokban tud gondolkodni

A Batthyány Lajos Alapítvány, amely létrejötte óta mindig hátteret biztosított más közéleti szerveződéseknek, szervezeteknek és programoknak, bebizonyította, hogy szellemi hátországa a polgári oldalnak, s kulcsfontosságú szerepet töltött be a polgári oldal megerősödésében – fogalmazott a tárcavezető.

2021.09.02 Interjú

El kell magyaráznunk Európának az intézkedések mögött rejlő gondolatot

A Mandiner interjúja a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnökével, Dezső Tamással, Alapítványunk eddigi tevékenységéről és a jövőbeni tervekről.

2021.09.01 Kiadvány

Batthyány Lajos Alapítvány – Az első harminc év

Jubileumi kiadványunkban a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának jelenlegi és korábbi vezetői tekintenek vissza Alapítványunk elmúlt harminc évére. Bemutatjuk új székhelyünket, a Lónyay-Hatvany-villát is.

2021.08.28 Interjú

A lőpor szaga

Régészetről, asszirológiáról, a történelem és a közélet szeretetéről beszélt Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Nemzeti hétvégi mellékletének adott interjújában.

2021.08.25 Interjú

„Küldetésünk, hogy megteremtsük azokat a felületeket, ahol szabadon lehet beszélni”

Dr. Dezső Tamással, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnökével az Alapítvány küldetéséről, régi és új feladatairól és a 21. század kihívásairól beszélgettünk.

2021.08.24 Interjú

„A Batthyány Lajos Alapítvány szerepe, hogy a mértéket őrizze”

Mit tehet egy, a nemzeti értékeket őrző alapítvány a 21. század értékválságával szemben? Dr. Martonyi János korábbi külügyminiszterrel, az Alapítvány egykori kuratóriumi elnökével beszélgettünk.

2021.08.23 Interjú

„Lezajlik egy konzervatív forradalom Magyarországon”

Filmbe illő jelenettel kezdődött harminc éve a Batthyány Lajos Alapítvány története. Van, aki harminc éve töretlenül, szívvel-lélekkel szolgálja az Alapítványt munkájával és gondolataival. Kodolányi Gyulával beszélgettünk.

2021.08.19 Riport

Erős bástya a nemzeti oldalon

A Batthyány Lajos Alapítvány három évtizeddel ezelőtti megalakulása apropóján beszélgettünk Tar Pállal, Magyarország korábbi washingtoni és szentszéki nagykövetével, aki már az Alapítvány létrehozásában is részt vett, és talán az egyik legnehezebb időszakban töltötte be az elnöki tisztséget.