Hírek

2023.01.24 BLA|katedra

Amerikai elitegyetemek magyar szemmel

A világ elitegyetemi között is kiemelkedő helyet elfoglaló Harvard Egyetem magyar származású graduális hallgatói, Molnár Noémi és Erőss Domonkos voltak BLA|katedra programsorozatunk legújabb eseményének vendégei.

2023.01.09 Friss

Egy hely – A Lónyay-Hatvany-villa

Az Építészfórum szakmai szempontból kiemelkedő épületeket bemutató videósorozatának legújabb részében, a Lónyay-Hatvany-villa egészen egyedi történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

2022.12.29 BLA|kult

Pécs-Milwaukee-Budapest – Artist talk

Idei utolsó rendezvényünkön Hegedűs Alexandra képzőművésszel beszélgetett Bán Blanka művészettörténész. A művésznő kiállított festményei 2023. január 15-ig megtekinthetőek és megvásárolhatóak az Aranybástya étteremben.

2022.12.19 BLA|kult

Félhold – könyvbemutató

Frissen megjelent kiadványunk a történelmi fantasy lencséjén keresztül tárja az olvasó elé a hódoltság korát. Rendezvényünk keretében átadtuk a becsületkasszákban összegyűlt adományokat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítvány munkatársainak.

2022.12.15 BLA|arena

Fókuszban a magyar családok és a magyar vállalatok védelme

A kormány azt tervezi és el is fogja érni, hogy a költségvetés hiánya 3,5 százalék legyen jövőre az idei 4,9 százalék után, a növekedés pedig 1,5 százalék lehet az erre az évre jó eséllyel várható 5 százalék után – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Batthyány Lajos Alapítvány és az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján.

2022.12.14 BLA|katedra

Gazsó Ferenc ’90 emlékkonferencia – A társadalomtudomány sodrásában

A Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság 2018-ban jött létre azzal a céllal, hogy Gazsó Ferenc (1932–2018) szociológus, egyetemi tanár szellemi örökségét gondozza, továbbadja és gyarapítsa.  A névadó születésének 90. évfordulója alkalmából a Társaság a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával konferenciát szervezett, amely bemutatta Gazsó Ferenc munkásságát, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatásokat és jó gyakorlatokat.

2022.12.14 BLA|arena

Blokád – filmvetítés és vita

A Batthyány Lajos Alapítvány a Film Positive Productions-szel és az Intercommal együttműködésben exkluzív vetítés keretében másodszorra mutatta be az Alapítványunk által is támogatott, Blokád című filmet, amely Antall József élettörténetét meséli el a taxisblokád négy napjának krónikájába illesztve. A filmvetítést követően kerekasztal-beszélgetést tartottunk az 1990-es évek meghatározó politikai és kormányzati szereplőivel.

2022.12.13 BLA|arena

Felerősítette a társadalmi problémákat a német drogliberalizáció

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Drogkutató Intézet konferenciájának üzenete egyértelmű: amit a múlt század első felében egyszer már mentális, fizikális és társadalmi hatásai miatt betiltottak, azt kár lenne újra engedélyezni.

2022.12.13 BLA|katedra

Bemutattuk Doktori Tanulmánykötetünk legújabb kiadását

A Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjában résztvevő PhD hallgatók 544 oldalon, 36 tanulmány keretében ismertetik legfrissebb kutatásaikat.

2022.12.12 BLA|arena

Semmi gáz? – Mit hoz számunkra az energiaválság?

A Batthyány Lajos Alapítvány a Youth Business Grouppal közösen szervezett kerekasztal-beszélgetésén a hazai energiaszektor meghatározó szereplői osztották meg nézőpontjukat a kialakult helyzetről.