Hírek

2023.09.22 BLA|katedra

A magyar sport jelene és jövője

A magyar sport jelene és jövője állt a PROKON-nal közösen tartott rendezvényünk középpontjában, melyen a hazai sportélet meghatározó szereplői osztották meg gondolataikat az érdeklődőkkel.

2023.09.15 BLA|katedra

A magyar jobbközép gondolkodás bölcsője – filmvetítés

Székhelyünkön, a Lónyay-Hatvany-villában tekinthették meg az érdeklődők az Alapítványunk három évtizedes történetét bemutató dokumentumfilmet.

2023.09.13 BLA|katedra

Mozgásban: migráció a kamerán keresztül

Az ENSZ becslései szerinte világszerte a százmilliót is meghaladja azok száma, akik kényszer hatására hagyták hátra otthonukat és kerestek menedéket hazájukon belül vagy kívül. A tömeges migráció a világ szinte minden táján érezteti a hatásait. A Migrációkutató Intézet fotókiállítása ezt a komplex jelenséget mutatja be. A tárlat szeptember 26-ig megtekinthető a Lónyay-Hatvany-villa Galéria termében.

2023.09.11 BLA|globus

Magyarország külpolitikai körképe Szijjártó Péterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt biztonságpolitika programsorozatunk, a BLA|globus legújabb vendége. A tárcavezető hazánk külpolitikai körképéről tartott előadást, majd ezt követően az érdeklődők kérdéseire válaszolt, a Fiatalok Batthyány Körével közösen szervezett rendezvényünkön.

2023.09.08 BLA|kult

Mi köze Budavár olasz hősének a magyar rovásíráshoz? – Marsigli gróf különleges története

A barokk polihisztor, katonai karrierje mellett, rendkívül fontos szerepet játszott a székely-magyar rovásírásos emlékek feltárásában és megőrzésében is.

2023.09.06 BLA|kult

„Én festőnek mentem, és Picasso lettem…” – Pablo Picasso élete és művészete

Óriási érdeklődés övezte őszi rendezvényévadunk első kulturális eseményét, melynek fókuszában a 20. század talán legmeghatározóbb festője, Pablo Picasso, és az általa létrehozott gigászi, közel 150 ezernyi alkotást felsorakoztató életmű állt.

2023.08.08 Hatvany örökség

Újból Hatvany Ferenc festményei díszítik a Lónyay-Hatvany-villa falait

A Kieselbach Galériának és elhivatott magángyűjtőknek hála, székhelyünkön, a Lónyay-Hatvany-villában mutathatjuk be báró Hatvany Ferenc festményeit. A két világháború közötti időszak egyik legmeghatározóbb magyar műgyűjtője képzőművészként is maradandó értéket alkotott.

2023.07.03 Rendezvény

Újabb sikeres rendezvényévadot zár a Batthyány Lajos Alapítvány

Közéleti, tudományos, geopolitikai és kulturális programsorozataink több ezer nézőt vonzottak 2022 szeptembere és 2023 júniusa között. Szeptembertől újra a megszokott, színes kínálattal várjuk az érdeklődőket!

2023.06.24 BLA|kult

„Különös találkozások” – Borbély Mihály & Orosz Zoltán koncertje

A nyári szünet előtti utolsó kulturális eseményünkön Borbély Mihály és Orosz Zoltán virtuóz koncertjét élvezhették az érdeklődők. Az előadóművészek egészen egyedi hangulatot varázsoltak a jazz, a világzene, az argentin tangó, a magyar népdalok és a Balkán zenéjének ötvözésével.

2023.06.19 BLA|katedra Doktori Program

Tudományos konferencia a Lónyay-Hatvany-villában

A Lónyay-Hatvany-villában zajlott a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjában résztvevő PhD-hallgatók tudományos konferenciája, amely során a doktoranduszok ismertették kutatási témáikat.