Hírek

2024.02.16 BLA|kult

Karneválok és maszkabálok – Farsangi mulatságok a képzőművészetben

A farsangi szezon zárásaként, a karneváli időszak képzőművészetben betöltött szerepéről tartott előadást Bán Blanka művészettörténész, kulturális programsorozatunk legutóbbi eseményén.

2024.02.15 BLA|közélet

Változások kapujában? – Európa választ

Szakértő vendégeink a júniusban esedékes, sorsfordító európai parlamenti választásokra, az azt övező kampányra, valamint aktuális belpolitikai történésekre reflektáltak, közéleti programsorozatunk legutóbbi eseményén.

2024.02.13 BLA|kult

Artist talk: Sávolt Karolina

Jelentős érdeklődés övezte Magyarország egyik legfiatalabb és legtehetségesebb képzőművészével, Sávolt Karolinaval folytatott portrébeszélgetésünket, melyen az alkotómunka kulisszatitkai mellett, a jövőbeli tervekről is szó esett.

2024.02.08 BLA|közélet

Biztonságpolitikai körkép – Mi várható 2024-ben?

Kihívásokkal teli évnek ígérkezik 2024 is. A világban zajló háborúk nem csillapodtak, sőt újabb konfliktusok lángoltak fel. Szakértő vendégeink segítségével igyekeztünk átfogó képet nyújtani arról, hogy milyen folyamatok várhatóak a nemzetközi politikában a közeljövőben.

2024.01.30 BLA|kult

Adalékok Budapest első aranykorához – A „drezdai lelet” a Magyar Nemzeti Galériában

Korábban ismeretlen fotókra bukkant Budapest aranykoráról a Fortepan csapata egy német archívumban. Ez a gyűjtemény állt tegnap esti rendezvényünk fókuszában.

2024.01.29 BLA|kult

Az utolsó festőfejedelem – Száznyolcvan éve született Benczúr Gyula

Jelentős érdeklődés övezte idei első kulturális rendezvényünket, melyen a 180 éve született festőfejedelem, Benczúr Gyula, életművével ismerkedhettek meg az érdeklődők, Bellák Gábor művészettörténész előadásában.

2024.01.22 Interjú

Nonmodern válasz a 21. század kihívásaira

Miért tehető felelőssé a modernitás az ökológiai válság kialakulásában? Miben tévednek az ökomarxisták? Milyen válaszok adhatók a globális kihívásokra, ha a modernitástól eltérő szemüvegen keresztül vizsgáljuk a problémák gyökereit? Horváth Márkkal, a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával létrejött Nonmodern Kutatócsoport filozófusával beszélgettünk.

2023.12.21 Friss

Betegek gyermekeket segítő szervezeteket támogat a Batthyány Lajos Alapítvány

Jobb adni, mint kapni. Kiváltképp, ha olyanoknak adunk, akiknek ez igazán sokat jelent. A Batthyány Lajos Alapítvány, a kuratórium döntése alapján, egyaránt három-három millió forinttal támogatja a segítő szervezetek áldozatos küldetését.

2023.12.20 BLA|kult

Csendes éj

Bensőséges hangulatú összművészeti előadással búcsúztattuk a 2023-as rendezvényévadunkat, Krasznai Réka művészettörténész és a Color Quartet közreműködésével.

2023.12.18 BLA|közélet

Adventi koncert – A Semmelweis Kamarazenekar előadása

Karácsony közeledtével meghitt, ünnepi hangulatot varázsolt a Semmelweis Kamarazenekar a Lónyay-Hatvany-villa falai közé.