Hírek

2024.06.12 Elemzés Friss

Egy választás margójára: mire figyeljünk az elkövetkező egy évben?

Egy választást követően a figyelem jellemzően a múltra, illetve a közeljövőre, az elkövetkező néhány hétre összpontosul. A vasárnapi eredmények ugyanakkor nagyobb távlatokra fókuszáló kérdésekre is lehetőséget adnak, elsősorban ezeket igyekszünk most felsorolni.

2024.06.06 BLA|közélet

Elemzői vita a vasárnapi EP-választásról

Magyarország vasárnap választ. Az eddigi kampányról, a háttérben zajló mozgásokról, és a közvélemény-kutatások adatai alapján, a várható eredményről beszélgettek szakértő vendégeink, a PROKON-nal közösen szervezett közéleti rendezvényünkön.

2024.05.30 BLA|közélet

Elemzői vitát tartottunk a budapesti főpolgármester választásról

Tíz nap van hátra a soron következő önkormányzati és európai parlamenti választásokig. A PROKON-nal közösen szervezett szakértői kerekasztal-beszélgetésünk középpontjában a fővárosi helyhatósági kampány, és Budapest helyzete állt.

2024.05.22 BLA|kult

Csontváry: A próféta

Csontváry festészete mindmáig rabul ejti a képzőművészet szerelmeseit. Végvári Zsófia lendületes előadása során, új teóriákat ismerhettek meg az érdeklődők, Csontváry szimbolizmusa kapcsán.

2024.05.14 BLA|kult

Frida Kahlo, a “szalaggal átkötött bomba”

A 20. század egyik leghíresebb női képzőművészéről tartott előadást Pénzes Boróka múzeumpedagógus, BLA|kult programsorozatunk tegnap esti eseményén.

2024.05.13 BLA|kult

Kétszeres impériumváltás alulnézetben

A második bécsi döntés, a világháború, majd az ezt követő megtorlás máig fájó sebeket ejtett az erdélyi magyar közösségeken. A Nemzetközi Magyarságtudományi Társasággal közösen tartott előadásunk Kalotaszeg sajátos helyzetére fókuszált.

2024.05.12 BLA|kult holokauszt80

Igaz ember a történelem sötét óráiban – Boldog Salkaházi Sárára emlékeztünk

A Szociális Testvérek Társasága, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Nemzeti Bank emlékérme-bemutatóval egybekötött megemlékezési ünnepséget tartott Boldog Salkaházi Sára szociális testvér születésének 125. évfordulóján, május 11-én Budapesten, a Lónyay-Hatvany-villában.

2024.05.09 BLA|közélet

Mi történik a Közel-Keleten? – beszélgetés Robert C. Castellel

A nemzetközi közvéleményt már hónapok óta lázban tartja a több évtizedes izraeli-palesztin konfliktus újbóli fellángolása. A háború tágabb összefüggéseit és várható fejleményeit elemeztük Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértővel, akivel Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője beszélgetett.

2024.05.08 BLA|közélet

Európai nézőpontok – konferencia Európa jövőjéről

Európa és a kontinensünk fundamentumaként szolgáló kereszténység jövőjéről tartottunk közös konferenciát a Szent István Intézettel, a közelgő európai parlamenti választások kapcsán.

2024.04.30 BLA|kult

Örökzöldek és a legfrissebb slágerek a Lónyay-Hatvany-villában

Pezsgő hangulatú, igazi tavaszi koncertélményben volt része az érdeklődőknek, Kovács Julcsi és zenekara jóvoltából, BLA|kult programsorozatunk tegnap esti eseményén.