Ünnepélyes keretek között vehették át oklevelüket a Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjába felvételt nyert kutatók

Alapítványunk új székhelyén, a Lónyay-Hatvany-villában tartották a Doktori Program évnyitóját. A 2021/2022-tanévben 39 doktorandusz pályázatát ítélte támogatásra méltónak a bíráló testület. Az évnyitón Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára és Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át az okleveleket.

Ekler Gergely

Ekler Gergely államtitkár köszöntőjében a tudás és a tudomány fontosságára hívta fel a figyelmet, emlékeztetve arra, hogy a célnak a kiválóságra való törekvésnek kell lennie, nem pedig tudományterületek közötti hasztalan versengésé. A doktoranduszok mindig is fontosak voltak Magyarország jövője szempontjából, s különösen így van ez ma a változó és sok kihívással terhelt világunkban – fogalmazott az államtitkár, aki gratulált a doktori programba felvételt nyert kutatóknak, kitartó munkát és sok sikert kívánt a kutatásukhoz, szakmai előmenetelükhöz.

Dr. Dezső Tamás

A felvételt nyert kutatókat a Batthyány Lajos Alapítvány nevében Dr. Dezső Tamás kuratóriumi elnök köszöntötte. Beszédében kiemelte: az ösztöndíj ugyan elismerés, de nem végcél, hanem egy lehetőség. Ez a lehetőség arról szól, hogy egy új közösséget formálhatnak – fogalmazott. A közösség pedig nem önmagunkért van, hanem egymásért, ezért olyan közösséget alkossanak – hívta fel cselekvésre az ösztöndíjasokat –, amely nyomot akar hagyni, majd hozzátette: mindenki a maga szakterületén ezt az irányt kövesse, s „járják be a maguk útját, ahogyan Batthyány Lajos is tette”. Dezső Tamás elmondta, hogy a doktori program nem csupán a doktoranduszok, hanem az Alapítvány számára is egy lehetőség, kiváltság, megtiszteltetés, hiszen a kiválók között is kiváló kutatókkal működhetünk együtt. Ezt egy Példabeszédekből vett idézettel toldotta meg: „Felépítette házát a bölcsesség, kifaragta mind a hét oszlopát.” Bízom benne, hogy ezt tudjuk majd mondani erről a helyről, erről az intézményről, hogy ez is a bölcsesség házává vált – összegezte mondandóját az elnök.

A díszoklevelet Dr. Dezső Tamás és Ekler Gergely államtitkár közösen adták át a kutatóknak. A Doktori Program résztvevői emellett egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek, mely a mindennapi kutatómunkát megkönnyítő ajándéktárgyakat rejtett.

A tehetséggondozás és a tehetségképzés már a kezdetektől fontos szerepet játszik az idén harmincéves Batthyány Lajos Alapítvány életében. Az Alapítvány az elmúlt évtizedek során számos, a nemzeti gondolat iránt elkötelezett tehetséges fiatal számára kínált lehetőséget a szakmai fejlődésre.

Az egyik legfrissebb kezdeményezés a tehetséggondozás terén a 2020-ban indult Doktori Program, melynek célja, hogy az Alapítvány szellemiségét maguknak érző, tehetséges doktoranduszok kutatási, szakmai tevékenységét elősegítse. A program végrehajtása során jelentős hangsúlyt fektetünk a különböző tudományterületeken tevékenykedő kutatók közötti közösségépítésre, lehetőséget teremtve ezáltal a személyes kapcsolatok elmélyítése mellett új interdiszciplináris együttműködések megvalósulására is.