BLA|kult – Értékteremtők Nógrádban

Kulturális programsorozatunk keretében bemutattuk az „A hely szelleme” című dokumentumfilm-sorozat első részét, mely hiteles emberekről, közösségszervezőkről és országépítőkről szól, a fenntarthatóság és a hazaszeretet jegyében. Az alkotás a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával, a Magyar Krónika magazin és a Karnevál Film együttműködésében jött létre.

A sorozat első, Értékteremtők Nógrádban című részében a nézők látogatást tehettek a Fáy házaspárnál, akik miután tandemmel bejárták Liverpooltól Krétáig Európát, hat gyermekükkel Terényben, a háromszáz lelkes nógrádi faluban teremtették meg a saját világukat. A kis településen valóban teremtő munkát vittek végbe, mesekönyvbe illő, felújított parasztházak, csipkemúzeum, kávézó, vendégház, színházi és kulturális rendezvények viselik magukon Fáy Dániel és Judit keze nyomát.

Terényben talált otthonra egy másik fiatal házaspár, Dezsény Zoltán és felesége, Judit akik a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság megálmodásával közel ötszáz fős zöldségközösséget teremtettek. A MagosVölgy nemcsak zöldséget, de a közös cselekvés örömét is adja a közösség tagjainak. A kis településről megismerjük Szedlák Józsefné Ilonka harangozót, a hetvennyolc éves palóc asszonyt,  az utolsók egyikét, aki nemcsak érti, de „beszéli” is a harangok nyelvét.

Terénytől keletre, a Nyugat-Mátra kapujában, Szurdokpüspöki felett terül el a Mátrai Bivalyrezervátum. A tulajdonos, Szalai Ferenc valódi értékmentő missziót valósít meg itt. Bár sosem tervezte, valódi bivalyos ember lett. A filmből megismerjük az ő példáját is, és a fajtamentés történetét az első egyedekkel való véletlen találkozástól a jelenig. A kozárdi Vadvirág étterem tulajdonosától, Hajas Pétertől és séfjétől, Debreceni Zoltántól pedig azt is megtudjuk, hogy a magyar gasztronómiában miért lehet kitüntetett helye a bivaly-, illetve a szamárhúsnak.

BLA|kult 2021.12.07