BLA|katedra – Gyógyítás szívvel-lélekkel

Gyógyítás szívvel-lélekkel – ezzel a címmel jelent meg a Dr. Merkely Béla Széchenyi-díjas magyar kardiológus szakorvos életpályáját bemutató könyv, a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával, a Lexica Kiadó gondozásában. A kötetet a BLA|katedra programsorozat keretében ismerhette meg a nagyközönség.

A rendezvény elején a házigazda Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Dezső Tamás, köszönetet mondott Dr. Merkely Bélának az egészségügyben és a pandémia idején végzett heroikus munkájáért.

Az életrajzi kötet szerzője Ézsiás Erzsébet, betegsége miatt személyesen nem tudott jelen lenni, beszédét megbízottja mondta el.  A járvány második hullámában kezdték el a beszélgetéseket  a professzor úrral, a közel egy évig tartó közös munkát két helyszínen végezték, az első időszakban a Nagyvárad téren található Semmelweis Klinikán, a második periódusban, a járvány kritikus állapotának lecsengése után a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A városmajori klinikához való visszatérés Dr. Merkely Bélának a második otthon visszaszerzését jelentette. A kötetből a professzor úr másik arca is kirajzolódik, nem csak a sokak számára ismert gyógyító és a közéleti emberé.

Madarassy István, Kossuth-díjas ötvösművész, szobrász tervezte a könyv  borítóját a Lexica Kiadó megbízásából. Reméli, hogy a kiadvány külső megjelenése harmonizál a könyv tartalmával.

Dr. Borhy László, egyetemi tanár, az ELTE rektora úgy gondolja, hogy a könyv Dr. Merkely Béla előtt tiszteleg, az ő példamutató életének bemutatása.  Az önéletrajzi vonatkozású kötet a legmegfelelőbb időben jelent meg, a pálya csúcsán, viszont még közel sem a végén.  Laudációja végén Dr. Fodor József Emlékérmet ajándékozott Dr. Merkely Bélának, amelyet majd megőrizhet szeretett nagymamájától öröklött vitrinjében. /Dr. Fodor József (1843-1901) magyar orvos, egyetemi tanár, nemzetközileg elismert higiénikus, „közegészségünk első apostola”-ként emlegetnek, a Semmelweis Egyetem jogelődjének rektora volt./

Dr. Sótonyi Péter, egyetemi tanár, az Állatorvostudományi Egyetem rektora folytatta a köszöntéseket. Elmondta, hogy az életét köszönheti Dr. Merkely Bélának, mivel nyílt szívműtétet hajtott rajta végre. Szoros barátság fűzi össze őket. Hozzátette azt is, hogy Dr. Merkely Bélának óriási a teherbírása, jelenleg is naponta operál az egyetem rektoraként. Élére állt a járvány elleni küzdelemnek, és így Magyarország egyik legismertebb tudósa lett.

Zárásként Dr. Merkely Béla szólt, a kötet születéséről számolt be, hosszú volt a megjelenésig vezető út. Az interjúk általában a késő esti órákban zajlottak. Büszke családjára, hogy végigkísérték és támogatták, külön öröm számára, hogy két gyermeke is az orvosi pályát választotta. A Heilderbergi Egyetemen töltött évei alatt olyan tudást szerzett a szívgyógyászat terén, amelyet később Magyarországon kamatoztatott.  Nagyapja – Dr. Merkely Keresztély – szemlélete határozta meg orvosi pályáját, betegekhez való viszonyát. Családja mellett a városmajori klinikára a legbüszkébb, de reméli, a jövőben a Semmelweis Egyetemre is majd ennyire büszke lehet, ha sikerül a világ vezető egyetemeinek élbolyába kerülni.

A beszédeket követően Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta azt a rövid kerekasztal-beszélgetést, amelyen Dr. Merkely Béla és Faragó Tamás vett részt. Pócza István elsőként arra volt kíváncsi, hogy honnan indult ez a barátság kettőjük között.

Dr. Merkely Béla 7 éves koráig úszott, utána kezdett el vízilabdázni, 10 éves volt, amikor Faragó Tamásék 1976-ban Montrealban olimpiai bajnokok lettek. Ekkortájt találkozott vele először a margitszigeti uszodában. Nagy élmény volt számára, hogy egy olimpiai bajnok lejött a gyermekek közé dobálni, beszállt a játékba. 15 évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a vízilabdázóval, hogy felkérje szakmai mentornak az egyetem alakuló amatőr vízilabda csapatához. Azóta szoros barátság fűzi össze őket.

Faragó Tamás azt vallja, ahhoz, hogy az ember még jobb sportoló legyen, szükséges a fiatalabb korosztály közé menni, így még többet lehet fejlődni, akár tanulni is tőlük.

A felvetésre, miszerint gondolkoztak-e azon, hogy más irányt vegyen az életük, Dr. Merkely elmondta: mindig orvos szeretett volna lenni, viszont az új orvostechnológiai módszerek keresése továbbra is célja marad. Az orvosi szakma minden ága érdekelte, azonban a szívgyógyászat lett az ő élete.

Faragó Tamás életét az uszoda és a vízilabda határozta meg, ellenben élete további részére gondolva, elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet.

Pócza István záró kérdése a külföldi munkavégzésre vonatkozott.

Dr. Merkely Béla leszögezte, nem is gondolt arra, hogy Németországban dolgozzon, a Heidelbergi Egyetemre céltudatosan ment, hogy olyan eszközök használatát tanulja meg, amelyek hazánkban akkoriban nem voltak, illetve hazahozza az ott szerzett tudást, itthon gyarapítson vele.

Faragó Tamás hozzáfűzte, ő sem gondolta azt soha, hogy véglegesen kint maradna állatorvosként praktizálni, pedig 3 évet dolgozott Németországban, majd utána 3 évet Olaszországban.

Végezetül az olimpiai bajnok elmondta, hogy Dr. Merkelyben olyan sportszerető személyiséget ismert meg, akire bármelyik pillanatban lehet számítani.

BLA|katedra 2021.12.14