BLA|kult – Emberfeletti küzdelmek a Sziklakórházban

A Szikla – Lángok ölelésében című dokumentumfilmet vetítették a kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén a Lónyay–Hatvany-villában, a Batthyány Lajos Alapítvány kulturális programsorozata keretében. A film a budai Vár II. világháború alatti ostromába ad betekintést, és a Sziklakórház orvosainak helytállását mutatja be személyes visszaemlékezéseken és korabeli filmhíradók, fényképek vetítésén keresztül. A filmet Rozgonyi Ádám rendezte, a szerkesztő-riporter Born Ádám. A Magyar Nemzet beszámolója.

A Batthyány Lajos Alapítvány a Budavári Lakosok Szövetségével közösen mutatta be a dokumentumfilmet a budavári lakosoknak, akik közül sokan átélték a háborús pusztítást, és ismerték a kórházban dolgozó orvosokat, akiknek a leszármazottai meg is szólalnak a filmben. A háborús bejátszások közben minden alkalommal összerezzent a közönség, óhatatlanul is az aznap kitört háborúra gondolva. A bombatámadás képei a ma valóságát égették a nézők lelkébe.

A Budavári Lakosok Szövetségének elnöke, Tóthné Nagy Erzsébet köszöntőjében megemlékezett többek között Seibriger András sebészorvosról, az ő emlékének megőrzését ma is szívükön viselik a Várnegyed lakói. Az Úri utcában lakott, a Sziklakórház helyettes főorvosa volt, aki Born József kutatóorvossal és az ápolónőkkel együtt éjjel-nappal mentette a sebesülteket, helytállt a legnehezebb háborús időkben is. Életet mentett, akár német, orosz, magyar katona vagy polgári személy szorult ápolásra. Gyógyította az itt élőket az ostrom alatt és a háborút követően is. – A film főhajtás, rekviem minden áldozatért – zárta gondolatait az elnök.

A filmben megszólaló családtagok, ismerősök visszaemlékezéseiből árad a szeretet, ahogy Seibriger Andrásra, azaz Bandi bácsira emlékeznek. Az orvost a háború után meghurcolták, a kórházi praxistól eltiltották. Állást nem kapott, de otthonában, az utcán séta közben is gyógyított, segített minden rászorulón. Az 1956-os forradalom első napjaiban a kórház ismét megnyitotta a kapuit, és ellátta a sebesült civileket, katonákat. A kórházban újra gyógyított Seibriger András, aki a disszidálás helyett ismét a Sziklakórházat választotta. Lánya visszaemlékezéséből kiderül, milyen nehéz döntés volt ez a családnak. Az orvos 1960-ban kapott először munkát a Maros utcai rendelőben.

A Sziklakórház a budai Vár alatt található barlangrendszer egy kiépített része. A 94 ágyas létesítmény Budapest 1944–45-ös ostroma idején teljesen megtelt. Mesélik a filmben, hogy a kórházban nyolc munkaszolgálatos orvos is tevékenykedett. A helyiek segítségével átöltöztek magyar katonaorvosi ruhába, így tudtak dolgozni. Daróczy Mária visszaemlékezéséből – aki 16 évesen került a kórházba segédápolónőnek – sok megrázó emléket hallhatunk ezekről az embert próbáló időkről. Az orvosok és a nővérek sok ezer magyar katona és civil életét mentették meg. A Sziklakórházban élte túl az ostromot Friedrich Born, a Nemzetközi Vöröskereszt magyarországi delegátusa is. Ő menlevelet adott az itteni alkalmazottaknak, és megtárgyalta a szovjet parancsnoksággal, hogy működhessen a kórház. Erre azért is szükség volt, mert a felszíni kórházakban nagyon nagy kár keletkezett, és idő volt, míg helyreállították őket. A kórházat 1945 júniusában zárták be, csak 1956-ban, a forradalom idején működött újra.

Az egykori kutatóorvos, Born József fia, Born Ádám rendező ötlete nyomán született a film a különleges kórházról, az ott szolgálatot teljesítőkről és az ostromról. Born Ádám a film vetítésén is jelen volt. Lapunknak elmondta, hogy itt nőtt fel a Várban, anyai ágon a családja kétszáz éve lakott itt. Sok gyerekkori emlék köti ide, és mindig benne élt, hogy meg kellene örökíteni ezeket, amelyekben nagy szerepet kapott a Sziklakórház is. Édesapja kutatóorvos volt, járványtannal foglalkozott. Ő is itt dolgozott a Sziklakórházban. A Filmalaptól kaptak most pénzt, és végre sikerült megvalósítani régi tervét. A filmbejátszásokhoz a Filmarchívumtól vásárolták meg a jogokat. – Az utolsó pillanatban vagyunk, mert szemtanúk már alig vannak – jelezte Born Ádám.

Aki szeretné megnézni a filmet, a Hír TV-ben március 18-án délelőtt 11 órától és este 11-től is vetítik.

(Magyar Nemzet)

BLA|kult 2022.02.27