BLA|kult – A múlt velünk él továbbra is

A Batthyány Lajos Alapítvány és a Megafilm támogatásával 2022. június 4-én láthatják a nézők a mozikban a Béke – A nemzetek felett című filmet. A film a trianoni békeszerződést aláíró békedelegáció munkáját és útját mutatja be, milyen körülmények között zajlott le – hazánk számára tragikusan – a győztes nagyhatalmak által elgondolt európai rendező tárgyalás. A Batthyány Lajos Alapítvány és a Megafilm díjátadót rendezett a Béke – A nemzetek felett: valóságismereti és történelmi vetélkedő középiskolásoknak program keretében kimagaslóan teljesítő diákoknak.

A díjátadón először Helmeczy Dorottya szólalt fel, a film producere. Elmondta, hogy valóságismereti vetélkedő – a film témájával kapcsolatban – közelebb hozhatja a fiatalabb generációt Trianon emlékéhez. Szerinte a mai napig feldolgozatlan trauma a magyar nemzet lelkében, még a fiatalabb korosztályéban is. Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője elmondta, hogy örömmel támogatták a projekt megvalósulását, ezzel is erősítve a valóság mélyebb ismeretét a mai álhírekkel teli világban.

Máthé Áron, a film történész szakértője, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese elkeseredve tapasztalta, hogy számos anyaországi magyar ellenségesen, értetlenül viszonyul határon túli nemzettársainkhoz. Jeszenszky Zsolt, a Pesti Tv újságírója is részt vett az eseményen, aki elrugaszkodva Trianon témájától, a szomszédunkban jelenleg zajló folyamatokra reflektált. Óva intett mindenkit attól, hogy a háborús tömegpszichózis átvegye életünk felett az irányítást, és lehetőleg ne foglaljunk markánsan állást egyik oldal mellett sem, mivel azzal a kárpátaljai magyarságnak teszünk rosszat.

 

Lánczi Tamás, politológus, a PROKON Politikatudományi Szakkollégium Igazgatója örömmel beszélt arról, hogy ma már szabadabban lehet megélni a magyar identitást a határon túli területeken. A háborúra reagálva ő is elmondta, ebben a feszült helyzetben óvatosan kell nyilatkozunk és cselekednünk. A felszólalók között volt: Dobrovszky Linda, forgatókönyvíró; Dér Heni, énekesnő; Nagy Viktor, színművész; Zámbor Márta, a projekt kommunikációs vezetője.

Anyaországi és határon túli középiskolások Trianon-témában készített filmjeit díjazták. Az első helyezett a Justice For Apponyi csapat filmje lett, a második a Magyar Huszárok, a bronzérmes a Honti Betyárok csapata. A filmeket ide kattintva lehet megtekinteni.

Az esemény zenés produkcióval ért véget, ahol az Összetartozás Dala csendült fel.

BLA|kult 2022.03.07