Talleyrand – Egy politikai zseni története

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (1754-1838) a világtörténelem egyik lesikeresebb, ugyanakkor legellentmondásosabb politikusa; Franciaország külügyminisztere, miniszterelnöke volt. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Talleyrand címmel írt könyvet, melyet a BLA|katedra programsorozat keretében mutatott be. A beszélgetést Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője moderálta.

Talleyrand – az arisztokrata családból származó ifjú – gyermekkora óta rokkantsággal küzdött, így számára csak az egyházi pálya maradt. Ugyanakkor imádta a nőket, és nagy összegekben kártyázott. Hatalomra juttatta, majd elárulta a Bourbonokat, a forradalmat, Napóleont és újra a Bourbonokat. A szerző elmondta, hogy gyermekkora óta kedvence az egykori francia politikus-fenomén. Régi álma volt, hogy könyvet írhasson róla. Talleyrand a francia nemzetért élt, elképesztő megérzései voltak a geopolitika és belpolitika területén. Nincs Talleyrandhoz mérhető politikus a mai francia politikában, nincs, aki ilyen tekintély lenne Európában, aki úgy tudna hatni politikai ellenfeleire, mint ő.

Talleyrand tisztában volt a politikai realitásokkal, halálos ágyán is hangoztatta: „Utódom Európában Sándor cár lesz”. Nógrádi György kifejtette, hogy a nagyformátumú politikus véleménye az volt, hogy Franciaország természetes határait meg kell védeni, ezért ellenezte az oroszok elleni Napóleon-i hadjáratot is, mivel így védtelen maradt a francia nemzet.

Az este további részében a népes hallgatóság kérdéseire válaszolt a szerző.

BLA|katedra 2022.04.12