Bemutattuk Doktori Tanulmánykötetünk legújabb kiadását

A Batthyány Lajos Alapítvány Doktori Programjában résztvevő PhD hallgatók 544 oldalon, 36 tanulmány keretében ismertetik legfrissebb kutatásaikat.

Köszöntőt mondott Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője és a Tanulmánykötet szerkesztője, amelynek alkalmából méltatta a Doktori Ösztöndíjasok szakmai írásaikba fektetett erőfeszítéseit, valamint ismertette, hogy a következő félévben is szakmailag magasszintű ösztöndíjas rendezvények megrendezésére nyílik lehetőség. Prof. Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Tanulmánykötet másik szerkesztője köszöntője után A muszlim világ kihívásai és Európa jövője című előadást tartott.

Az előadás után Magyarics Tamás, a Hungarian Conservative főszerkesztője rövid beszélgetés keretében osztotta meg gondolatait a témával kapcsolatban. A professzor úr elmondta, hogy az afrikai és a közel-keleti népességszámok jelenleg is megdöbbentő tendenciákat mutatnak, viszont ha a jövőben is maradnak a tapasztalható trendek, a világ populációjának jelentős részét ezek a területek fogják adni. A statisztikai előrejelzések szerint 2050-re Afrika a világ népességének 26%-át, Ázsia 54%-át és Európa csupán a 7%-át teszi majd ki. Közel-Keleten és Afrikában is jelentős probléma az édesvízkészlet hiánya, valamint a világgazdasági struktúra átalakulása. A migrációs nyomás továbbra is Európára fog hárulni. Szinte elképzelhetetlen a jelenlegi európai állapotok közepette, hogy a nyugati országok hatékonyan integrálnák ezt a hatalmas embertömeget.

A rendezvén további részében a tanulmánykötet néhány szerzője ismertette röviden a kutatási témáját. A következő ösztöndíjasok adtak elő: Tóth Klaudia: Boko Haram-portré: bepillantás Afrika legkegyetlenebb dzsihadista szervezetének mindennapjaiba, László Tamás: Reziliencia, rezilienciaélmény, rezilienciaszabályozók – Észrevételek a reziliencia fogalmának társadalomtudományi használata, Cs. Monostori Márkus: Genesis Civitatis; a Nyugati Civilizáció II. társadalmi hanyatlása és a modern kor válsága, Veszprémy László: Nem lehet mindenkit megmenteni? Az embermentés és szelekció dilemmái a cionista mozgalomban, 1938-1945.