A véletlenszerűen előkerült Vaszary-képek rejtélyes története

Hatalmas érdeklődés övezte idei első kulturális előadásunkat, melyen Dr. Gergely Marianna, a Magyar Nemzeti Galéria kurátora beszélt a szerencsés véletlen folyamán előkerült Vaszary-művekről és az ezeket bemutató időszaki kiállításról.

A 20. század első felének egyik legnépszerűbb magyar festője, Vaszary János eddig ismeretlen képeit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria legújabb időszaki kiállítása, melyet 2023. április 2-ig meghosszabbítottak. A tárlaton szereplő 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A múzeum gyűjteményében „lappangó” műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe.

Vaszary János 1939-ben bekövetkezett halála után özvegye gondozta a hagyatékot. A több száz festményt és grafikát magában foglaló anyagot a Szépművészeti Múzeumban helyezték el. A festő özvegye 1942-ben elhunyt, a múzeum továbbra is megőrizte és dokumentálta a gyűjteményt. 1957-ben alapították a Magyar Nemzeti Galériát, amely után a 19-20. századi magyar képzőművészeti anyag is átkerült a Szépművészeti Múzeumból. 2012-ben egyesült a két intézmény, a Liget Budapest Projekt keretében elkezdődött egy korszerű múzeumépület és egy minden igényt kielégítő restaurálási és raktározási központ megvalósításának előkészítése.

2016-ban a költöztetési munkálatok során leltek rá a művészettörténészek az egyik raktárban két vászontekercsre, melyek egyenként 20-20 Vaszary-olajfestményt rejtettek. Ezek a művek addig teljesen ismeretlenek voltak a szakértők számára, valamint sehol sem reprodukálták őket. Az előkerült alkotások közül a legizgalmasabb és legszebb 24 festményt vonultatja fel a kiállítás. A művek a teljes életművet ívelik át, teszik megismerhetővé a látogatóknak.

BLA|kult 2023.02.03