El Greco éteri alakjai – „A Görög” varázslatos festészete

El Greco évszázadok távlatából is megigéző alkotásairól tartott előadást Bán Blanka, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, BLA|kult programsorozatunk legutóbbi eseményén.

Az „El Greco” becenév mára az egyik legjobban csengő, nemzetközi szinten is ismert és elismert művésznévvé vált. Bár klasszikus „régi mester”, aki a XVI-XVII. század fordulóján alkotott, mégis kilóg a kortársai közül, hiszen több száz évvel megelőzte korát lenyűgöző modernségével és merészségével. Misztikus, légies hátterek előtt életre kelt, időtlen, kicsavart és elnyújtott manierista alakjai mára már megkerülhetetlenek a művészettörténetben.

Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614), azaz „El Greco”, krétai származású mester itáliai évei után életének jelentős részét Spanyolországban töltötte, amelynek történelmi és vallási kontextusa jelentősen meghatározta művészetét is. Meglepő, hogy életében rengeteg követője volt, azonban halála után sokáig feledésbe merült a neve, és csak a XIX-XX. századi művészeti forradalmaknak köszönhető, hogy végre elnyerte méltó helyét a művészettörténetében.

El Greco pályájának elején a görögországi Kandia városában tevékenykedett elismert ikonfestőként, azután művészi ambíciói már 26 évesen Velencébe vitték. Munkásságát döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig jutott, ahol élete több mint felét töltötte, és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott. A híres festő művészetére nagy hatással voltak a gazdag kereskedőváros nagy mesterei, mint Paolo Veronese színpadszerűsége, Jacopo Tintoretto nyugtalan vibráló vészjósló légköre és Tiziano Vecellio portréfestészete. Toledó volt El Greco második otthona, ahol sokat alkotott szakrális témában: pl. Krisztust megfosztják ruháitól (1579-1580), Angyali üdvözlet (1600 körül).

 

Az egyetemes művészettörténet egyik legnagyobb alkotójáról beszélünk El Greco esetében, akinek a festményei örök klasszikusok maradnak. Az El Greco életművet bemutató kiállítást a Szépművészeti Múzeumban tekinthette meg a nagyközönség február 19-ig. A lezárult időszaki tárlatról lemaradóknak azonban továbbra is van lehetőségük Budapesten megcsodálni a művész alkotásait, hiszen a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása hét El Greco festményt is tartalmaz.

BLA|kult 2023.02.24