Hány szerepet bír el egy nő?

Sikeres nőket bemutató portrébeszélgetés-sorozatunk, a BLA|XX legújabb vendége Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő volt, aki a professzionális és magánéletben betöltött szerepeiről, politikai hivatástudatáról beszélt az érdeklődőknek. A beszélgetést Kunfalvi Nóra moderálta.

A beszélgetés elején az aktuális ügyekre reflektálva Szentkirályi Alexandra elmondta: az elmúlt egy évben lenyűgöző volt figyelni, hogy a magyar társadalom mennyire segítőkész az ukrán menekültekkel. A magyar állam számos menedékkérelmet fogadott el, és több ezer ukrán állampolgár telepedett le hazánkban. A kormányszóvivő kifejtette, hogy az elmúlt 12 évben a magyar vezetés bizonyította, hogy bárhol élsz, számíthatsz a nemzeti kormányra.

Szentkirályi Alexandra személyes életútjáról is beszélt. A gimnáziumban leginkább a humán tárgyak érdekelték, különösen a történelem, így nem volt meglepő, hogy a jogi pályára esett a választása végül. A közéleti történések iránt mindig is fogékony volt, egyetemista korában a Fidelitas budavári csoportelnöke is volt. Egy évig a Nézőpont Intézet munkatársaként is dolgozott, ahonnan a Fővárosi Önkormányzathoz vezetett út, ahol a Fidesz-KDNP frakciójában képviselőként tevékenykedett. 2014-től egészen 2019-ig Tarlós István volt főpolgármester humán ügyekért felelős főpolgármester helyettese volt. 2020 óta a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos.

Ő volt az egyik elsőként regisztrált politikus a TikTokon. Erre szerinte azért volt szükség, mivel az emberek túlnyomó többsége a közösségi médiából tájékozódik, a fiatalok leginkább a TikTokról. Rámutatott, hogy aki politikusnak áll, el kell viselnie a közösségi médiában rázúduló negatív kommenteket, amelyek – meglátása szerint – nem a valóságot tükrözik, mivel az embereknek csak kis százaléka kommenttel nagyon sokat.

Kislányával megpróbál minél több időt tölteni, és a hétköznapok mindennapos pörgésében a főzés a relaxációs idő számára. A kirándulások is nagyon fontosak, az idő múlásával egyre inkább szüksége van a természet közelségére. Nem gondolja úgy, hogy saját és férje hivatásából kifolyólag sokkal nehezebb lenne megoldaniuk a családdal való minőségi időtöltést, mint bárki másnak.

BLA|XX 2023.03.01