“Minden szívnek van egy csodakertje” – Portrébeszélgetés Prof. Dr. Bagdy Emőkével

Életpályájáról, hivatástudatáról, a családról és az élet igazán fontos kérdéseiről beszélt Prof. Dr. Bagdy Emőke BLA|XX programsorozatunk eseményén.

“Minden szívnek van egy csodakertje” címmel hirdettük meg az eseményt, amely a Szívpalota titka című Wass Albert versből vett idézet. Találó a címadás, hiszen Bagdy Emőke irodalomrajongó, volt honnan merítenie: nagyapja költő és édesapja a lelkészi hivatás mellett író is volt. Miskolcon érettségizett le, azonban a gimnáziumba nagy szerencsével vették csak fel a származása miatt, egyetemen nem is folytathatta tovább a tanulmányait, így a budapesti Gyógytornászképző Szakiskolában szerzett gyógytornász-képesítést. A szakmában négy évig dolgozott. 1963-ban – a pszichológia tudomány rehabilitációja után – elindították a pszichológus képzést, és felvételt nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakára, ahol 1968-ban diplomázott. 1968-tól az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben (később: Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) dolgozott pszichológusként.

Bagdy Emőke elmondta, hogy tanulmányai alatt nagy hatással volt rá Mérei Ferenc klinikai gyermek-szakpszichológus. Kifejtette, hogy a Kádár-korszak alatt tabutémának számított, ha esetlegesen pszichés problémákkal küszködött egy állampolgár. Egész életében dolgozott benne a tettvágy, és szeretett a szakmájában új kihívásokat találni. Példaként említette, hogy nagy munkát fektetett a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológiai karának létrehozásában, felsőbb szintű ellenállás sem tudta megakadályozni az akkreditációt. A mostani, személyét ért politikai támadásokkal kapcsolatban elmondta, hogy kihalt a kulturált vita a 21. században, és sokan nem képesek elfogadni a tudományosan igazolt tényeket sem. A Szkeptikus Társaság Bagdy Emőkének osztotta ki az idei Laposföld-díjat, amely az elismert pszichológus szerint csupán arra volt jó, hogy őt tegye ismertebbé.

BLA|XX 2023.05.02