Kissinger szerint a világ

BLA|katedra programsorozatunk keretében mutattuk be Nógrádi György legújabb könyvét, mely a napokban századik születésnapját ünneplő Henry Kissinger előtt tiszteleg, emléket állítva az egykori amerikai külügyminiszter és diplomáciai stratéga munkásságának.

Henry Kissinger a 20. század második felének egyik legmeghatározóbb politikusa. A világ, ahogy ma ismerjük, nem kis részben az ő működésének eredményeképpen alakult ilyenné. A vietnámi háború lezárása, a szovjet-amerikai viszony enyhülése, Kína és az Egyesült Államok kapcsolatfelvétele munkásságának része. Bár aktív politikusként csupán nyolc évig állt két elnök, Richard Nixon és Gerald Ford szolgálatában, mint nagy tekintélyű politológus, egyetemi tanár, elemző, tanácsadó, továbbá megkerülhetetlen diplomáciai alapművek szerzője, óriási életművet alkotott.

Nógrádi György Kissinger szerint a világ című kötetében nemcsak egy rendkívüli életpályát tekint át, hanem elgondolkodtat az elmúlt száz év történelmi, politikai eseményein is. Henry Kissinger életművében az amerikaiak álltak a középpontban, naponta elemezte a világpolitikát, saját külpolitikai stratégiát dolgozott ki. Ma is kikérik Kissinger véleményét, amit képviselt saját korszakában, az máig érvényes. Kissinger kidolgozta azt a világrendet, amely harminc éven keresztül tartott, az ő külügyminiszteri regnálása alatt az Amerikai Egyesült Államok abszolút világelső hatalom volt.

Nógrádi György beszélgetőpartnere Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programvezetője volt. A beszélgetésen után a közönség kérdései következtek.

BLA|katedra 2023.06.02